Sabah

Tanıtımın başına atanacak CMO kim?

- Feride CEM - TASARıM: Uğur KIRIMLI

' evlete bir CMO atanacağın­ı Kültür ve Turizm Bakanı Mehmet (rsoy’dan öğrendim ama Ersoy, CMO’nun kim olduğu konusunda ser verip sır vermedi.

Önce iş dünyasında C(O’dan sonra duymaya alıştığımı­z CMO nedir, onu kısaca anlatayım. İngilizce CMO, Chief Marketing Officer kelimeleri­nin baş harflerind­en oluşan bir kısaltma ve ‘Baş Pazarlama Yöneticisi’ anlamına geliyor.

Başkanlık sistemine geçilmesin­in ardından pek çok alanda olduğu gibi kültür ve turizm alanında da önemli politika değişikliğ­i gerçekleşi­yor ve turizmin kalbinden gelen bir isim olan Ersoy, kültür ve turizm alanında işinin ehli, uzman, değerli isimleri ikna ederek bir bir yanına çekiyor.

İsmini paylaşmama­kla birlikte Bakan Ersoy, §Tanıtım en önemli konumuz ve tanıtımın başına bir CMO düşündük. Tabii bu isimler özel sektörde çok büyük paralar kazanıyor ama söz konusu olan Türkiye’nin tanıtımı ve devlette gönüllü çalışmalar­ını isteyeceği­z” diyor.

Bakanlıkta­ki politika değişimi sanıyorum 01 ’da daha net hissedilec­ek. Mesela tanıtımda fuarlar artık daha az kullanılac­ak. Öğreniyoru­m ki Bakan Ersoy, Türkiye’nin yurtdışınd­a katıldığı yaklaşık 150’ye yakın fuar sayısının 40’a düşürülmes­ini istemiş.

Ersoy, etkin sosyal medya kullanımın­ın öneminin ortaya çıktığı bu günlerde doğru hedef kitle, nitelikli turist için fuarda yapılan tanıtımın bir anlamı olmadığı görüşünde. “Fuar en pahalı yatırım. Kaç kişiye ulaşıyor ki? Bir turizmci olarak söyleyeyim, fuarların tanıtıma hiçbir faydası yok. Bakın Berlin Turizm Fuarı’na, hiç TUI katılıyor mu” diye soran Ersoy, doğru bir CMO ve doğru bir altyapıyla doğru hedef kitleye ulaşmanın da mümkün olduğunu düşünüyor. “Gerekiyors­a kanaat önderlerin­i Türkiye’ye getirip, onlarla tanıtım yapacağız. Yurtdışınd­a konunun uzmanı tüm ajanslarla görüşüyoru­z” diyen Ersoy, önemli olan algının düzeltilme­si olduğunun altını çiziyor.

Özetle Türkiye, yeni kültür ve sanat politikası­na 100 metre koşusu olarak değil, bitmeyen bir koşu olarak bakıyor. Ersopy, “Çünkü rakibiniz de koşuyor. Bıraktığın­ız an gider elinizden” diyor. Bundan sonra yapay zekanın daha çok kullanılac­ağı kültür ve turizm alanında pahalı bir Türkiye algısı yaratılara­k, pahalı turistleri­n gelmesine çalışılaca­k. Ne güzel ki Ersoy, Türkiye’nin bugüne kadar bir türlü tanıtımda kullanamad­ığı eşsiz arkeolojik değerlerin­in farkında, sohbetleri­nde hep bu konuyu gündeme getiriyor. Yakında tanıtım afişlerind­e, filmlerind­e iki kez yurtdışına kaçırılan ve şu anda Uşak Müzesi’nde sergilenen Karun +azineleri’ne ait ‘Kanatlı Denizatı Broşu’ gibi pahabiçile­mez kıymetleri­mizi görürseniz şaşırmayın. selale NaGaN#saEaK FRP tU

SMS: SK \a] 22’\e g|nGeU TL MH:

 ??  ?? Şelale KADAK
Şelale KADAK

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye