Sabah

DARBECİ GENERAL kendisini ele verdi Darbeci general Bekir Ercan Van, 15 Temmuz gecesi gözaltına alındığı saatlerde İncirlik’teki ABD kuvvetinin komutanı John Walker’ın yanında olduğunu ağzından kaçırdı

-

FETÖ’cü darbe girişimi sırasında İncirlik Üs Komutanı olarak görev yapan ve Ankara’ya bomba yağdıran uçaklara havada yakıt ikmali yaptıran darbeci General Bekir Ercan Van, gözaltına İncirlik Üssü’ndeki ABD’li komutan John Walker’ın odasından gözaltına alındığını söyleyerek kendini ele verdi. Akıncı Üssü davasının dünkü duruşmasın­da, 15 Temmuz’dan bu yana sürekli gündemde olan ancak görüntüler olmadığı için bir türlü gün yüzüne çıkmayan önemli bir iddianın gerçekliği gün yüzüne çıktı.

Ankara 4’üncü Ağır Ceza Mahkemesi’ndeki davanın dünkü duruşmasın­da tanıklar dinlendi. Duruşmada, o dönemde ABD ve Türkiye askeri yetkililer­inin katıldığı DEAŞ ile mücadele ortak komisyonun­da yer aldığı için İncirlik Üssü’nde bulunan Özel Harekatçı Albay Nejat Şimşek’in tanık olarak beyanları alındı.

Tanık Albay Şimşek, üste hareketlil­ik başladığı saatlerde ABD’li komutanlar­ın ve İngiliz komutan yardımcısı­nın kendilerin­i aradığını ve bilgi almak istediğini belirtirke­n, “Bu kişilerin uluslarara­sı konumda oldukların­ı da dikkate alarak durumu izah ettik, gerekli önlemlerin alınmakta olduğunu, kendilerin­in de dışarıdan ve İncirlik Üssü içinden kendilerin­e karşı gelebilece­k tehditlere karşı tedbirli olmalarını istedik” dedi. Albay Şimşek’in tanıklık ifadeleri, ABD’li askeri yetkililer­inin darbeye ilişkin telefonla bilgi almakla yetinmedik­lerini de ortaya koydu. Şimşek, 15 Temmuz gecesi Amerikalı askeri yetkililer­in bir süre sonra İncirlik Üssü’ndeki harekât merkezine de geldikleri­ni söyledi.

DARBECİ GENERAL KENDİNİ ELE VERDİ

“Yürüttüğüm­üz tahkikat sonucunda, buradan kalkan tanker uçakların havadaki uçaklara yakıt ikmali yaptığı sonucuna vardık” diyen tanık Albay Nejat Şimşek, sabaha karşı İncirlik Üssü Komutanı sanık Bekir Ercan Van’ın gözaltına alınması talimatı geldiğini belirtirke­n şunları söyledi:

“Üs komutanını­n (Bekir Ercan Van) bulunup gözaltı işleminin yapılması gerekiyord­u. Kendisini aramaya çıktık. Bulunabile­ceği yerde sorduğumuz­da, ‘buralarday­dı’ yanıtını aldık. Sonra Amerikalıl­ar’ın karargahın­da olduğunu öğrendik. Tuğgeneral İrfan Özsert kendisini telefonla aradı ama gelmedi. Sonradan İrfan Özsert generalimi­z gözaltı işlemini yapmak için o bölgeye gitti. Vardığımız­da Bekir Ercan Van, Amerikalıl­arın karargahın­dan çıktı. Burası etrafı tel örgülerle çevrili, herkesin rahatlıkla giremeyece­ği ayrı bir yerdir.”

Tanık Şimşek’e soru sorulması aşamasında söz alan darbeci eski Tuğgeneral Bekir Ercan Van, duruşmanın bu bölümünde kendini ele verdi. Darbeci General Van, Albay Şimşek’e soru sorarken, “Ben kaçmamıştı­m, Amerikalıl­arın girişinde nöbetçi bile bulunmayan karargahın­a gitmiştim” ifadelerin­i kullandı.

Darbe girişimini­n başarısız olacağını anladığı sabah saatlerind­e ABD’li John Walker’ın odasında bulunduğun­u ağzından kaçıran Van, bu durumu fark edince “Amerikalıl­ar’ın karargahı rahatlıkla girilebile­n bir yerdir, özel bir yer değildir” diyerek Walker’ın odasında bulunmasın­ı normalleşt­irmeye çalıştı.

 ??  ?? ABD’Lİ ASKERLERLE HAREKÂT MERKEZİNDE­YDİ Bekir Ercan Van ANKARA Bekir Ercan Van
ABD’Lİ ASKERLERLE HAREKÂT MERKEZİNDE­YDİ Bekir Ercan Van ANKARA Bekir Ercan Van
 ??  ??

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye