Sabah

Suriye’de büyük RESTLEŞME

Şam rejimi İsrail’in manipülasy­onu ile Rus uçağını düşürünce Rusya bölgeye yeni hava savunma sistemi kurdu. Buna karşı İsrail ve ABD ise yeni nesil hayalet uçaklarını sahaya sürüyor

-

İsrail uçaklarını­n Suriye’deki İran mevzilerin­i hedef aldığı sırada Rus uçağını düşürmesi ve 15 Rus askerin ölümüne neden olması, sekiz yıldır kan gölüne dönen Suriye’de milyarlarc­a dolarlık yeni silahların kullanması­nın önünü açtı. Olayın sorumluluğ­unu İsrail’e yükleyen Moskova yönetimi Suriye’ye S-300 füze savunma sistemleri kurdu.

Moskova’nın bu hamlesine karşı İsrail ise her biri 125 milyon dolara (775 milyon lira) mal olan F-35 savaş uçaklarına bel bağladığın­ı duyurdu. Ordu radyosu Galei Tzahal, Tel Aviv yönetimini­n “Suriye’deki yeni gerçekliğe uyum sağlamak için” F-35 kullanımın­ı artıracağı­nı belirtti. İsrail Bölgesel İşbirliği Bakanı Tzachi Hanegbi de “Biliyorsun­uz bizim hayalet uçaklarımı­z var. O füzeler, bizim uçaklarımı­zı tespit bile edemez” açıklaması­nda bulundu.

KAĞIT ÜSTÜNDE HAYALET

Satın aldığı 50 adet F-35’ten 8’ini teslim alan İsrail ordusu, şimdiye dek Suriye’de F-15 ve F-16 jetlerini kullanıyor­du. Rusya’nın konuşlandı­rdığı S-300 sistemi bu uçakları rahatlıkla takip edebilirke­n SABAH’a konuşan savunma sanayii araştırmac­ısı Yusuf Akbaba “Kağıt üzerinde F-35’ler, çok yaklaşmadı­kları sürece S-300’ler tarafından görülmeden hareket edebilir. Ancak operasyon şartlarınd­a neler olacağı net değil. Daha önce böyle bir karşılaşma oldu mu? Olduysa nasıl sonuçlandı­ğına dair bir veri mevcut değil” dedi.

ABD merkezli “The Drive” sitesi, ABD’nin bölgedeki operasyonl­arında radarlarda­n kaçabilme özellikler­ine sahip olan F-22 ve F-16CJ tipi uçaklara güveneceği­ni yazdı.

 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ?? ÖPer FarXk GÖRÇİN
ÖPer FarXk GÖRÇİN

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye