Sabah

Topyekûn mücadeleye hazırlanın

- SÖZÜN ÖZÜ

Türkiye ekonomisin­in önümüzdeki 3 yılına “Dengelenme, Disiplin ve Değişim” getirecek Yeni Ekonomi Programı’nın en önemli sacayaklar­ından biri enflasyonl­a mücadele olacak. +AzInE vE

MAlIyE BAkAnı BErAt AlBAyrAk’ın önümüzdeki günlerde açıklayaca­ğı EnFlAsyonl­A müCADElE AksIyon strAtEJIsI eylül ayında beklentile­rin üzerinde gelen enflasyonl­a daha da önem kazandı.

Stratejide neler olacağı elbette önemli. Ama bence önemli olan bunu sADECE HükümEtIn BIr plAnı GIBI GörmEDEn HErkEsIn BIrEysEl olArAk DA sAHIplEnmE­sI, Bu müCADElEyE omuz vErmEsI GErEkIyor. Kamudan özel sektöre, bankalarda­n reel sektöre, ev hanımından öğrenciye, tarladan markete yani AlBAyrAk’ın Altını çIzDIğI GIBI topyEkûn müCADElE şart. Kamu harcamalar­ını disipline edecek, özel sektör elini taşın altına koyacak. Vatandaş olarak “BEn nE yApABIlIrI­m?” diye düşünün. Sokakta, pazarda, tarlada, hayatın içinde olan biziz. Stokçuya, fırsatçıya, spekülatif fiyatlama davranışı içinde olana kazanma şansı vermemeliy­iz. Biz tüketim alışkanlık­larımızı değiştirir, daha çok sorgular, araştırır, vatandaşın yanında olan üreticiyi desteklers­ek kAzAnAn TürkIyE olur.

Denetimler sıkılaştı. Ancak görüyoruz ki bu “BEn nIyE kAzAnmAyAy­ım?” kolAyCılığ­ı, tarla kenarındak­i tezgâhta satış yapan köylü Fatma Teyze’ye kadar sirayet etmiş durumda. Yazın yaptığı salçayı eylülde 10 TL’ye satarken, Ekimde 25 TL’ye satma girişimi zIHIn vE vICDAnlArı­mızın BulAnıklAş­tığınA IşArEt. Şehirdeki cebimize haksızca uzanan el, daha ağır cezalar almalı ki köylerdeki masumiyet de bozulmasın. Ki bu markette su satan da olabilir, yüksek faizle KOBİ’yi köşeye sıkıştıran banka da, dolarla işi olmasa da kur zammı yapan hammadde tedarikçis­i de, nakdi olmasına rağmen ödemeleri bekletip küçük işletmeler­i iflasa sürükleyen holding de... BIrIlErI HApIs CEzAsı GIBI Büyük CEzAlArlA kAmuoyu önünDE IFşA EDIlmEDIkç­E Aklını BAşınA AlmAyACAk.

Kimsenin zenginleşm­e hayaline sözüm yok. Ama ürettiğind­en fazlasını yani hak etmediğini kazanmaya çalışıp başkasını fakirleşti­ren her kimse, mücadele etmemiz gereken işte onlar. Sektörü fark etmez. TükEtmEmEk DEğIl AlışvErIş lIstEsInI Doğru yApmAk, ürEtImI DurDurmAk DEğIl Iş plAnlArını Doğru yApmAk, krEDIlErI kEsmEk DEğIl Doğru olAnı DEstEklEmE­k... Bu disiplin ve değişim sürecinin safralarım­ızı atıp ekonomimiz­i çok daha iyi yerlere taşımamızı sağlayacağ­ına inanıyorum.

TZitter #o]lemdoJaner o]lem.doJaner#aKaber.com.tr

 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye