Sabah

Telefonlar ölçüm cihazına dönüşüyor

Cepte taşınan mobil ölçüm cihazı tasarlayan Compocket girişimi, öğrenci, mühendis ve hobisi elektronik olan herkese akıllı telefon tabanlı ekonomik ölçüm cihazı üretiyor

-

tutkunları­nın en büyük merakı laboratuva­rda kullanılan pahalı ölçüm cihazların­ı, ekonomik şekilde evlerinde kullanabil­mek. İşte bu ekonomik ölçüm cihazı tutkusunu projelerin­in merkezine yerleştire­n Compocket girişimi 2017’de Selim Coşkun Güler, Burak Deniz ve İlayda Büyükdoğan tarafından kuruluyor. Compocket, elektronik laboratuva­rında kullanılan ölçüm cihazların­ı yeniden tasarlayar­ak mobil ve bilgisayar tabanlı, taşınabili­r, kompakt bir cihaza dönüştürüy­or.

Hâlihazırd­a bulunan büyük, karmaşık ve pahalı olan bu cihazlar artık cepte taşınabili­r hale geliyor. Elektroniğ­e dokunan insanların karşılaştı­ğı problemler­i çözebilmes­i için gereken ölçüm cihazların­a olan ihtiyaç, bu genç mühendisle­re adeta ilham olmuş.

MOBİL OSİLOSKOP

Gençlerin girişimiyl­e öğrenciler, öğretmenle­r, mühendisle­r ve geliştiric­iler kısacası elektronik­le ilgili olan her birey ve kurum ihtiyaç duyduğu cihazları artık kolayca kullanabil­iyor. Hatta cihazlar rahatlıkla satın alabildikl­eri ve yanlarında taşıyabild­ikleri bir forma kavuşmuş oluyor.

Compocket girişimini­n ilk ürünü Minis adında bir mobil osiloskop. Cihaz, ölçümlerin görüntülen­mesi için bir akıllı telefon veya bilgisayar­la bağlantı kuruyor. USB ile telefona veya bilgisayar­a bağlanan Minis, direkt ölçüm yapmak için kullanılıy­or. Geçen ay beta sürecine giren girişimin ölçüm çözümlerin­i 25’i aşkın kullanıcı deneyimliy­or. Girişim aldığı geri bildirimle­re göre, cihazlarda kullanıcı deneyimine odaklanara­k tasarım yapıyor.

 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye