Sabah

Endonezya’da cesetler sahile vuruyor

Endonezya’daki deprem ve tsunami nedeniyle can kayıpları artıyor. Cesetler karaya vurmaya başladı. Enkaz altından çıkarılmas­ı beklenen binden fazla kişi var ancak kurtarma çalışmalar­ı yetersiz kalıyor

-

ENDONEZYA’DA deprem ve tsunamide ölenlerin sayısı bin 649’a çıktı. Binlerce kişinin enkaz altında olduğu bölgede, tsunamiden ölenlerin cesetleri sahile vurmaya başladı.

Endonezya’nın Sulawesi Adası’ndaki deprem ve tsunamide hayatını kaybedenle­rin sayısı bin 649’a yükseldi. Endonezya Siyaset, Hukuk ve Güvenlik İşleri Koordinasy­on Bakanı Wiranto, geçen hafta cuma meydana gelen 7,5 büyüklüğün­deki deprem ve tsunamide 2 bin 549 kişinin yaralandığ­ını açıkladı. Wiranto, 652 kişinin kayıp olduğunu bildirdi. Wiranto, Palu ve Dongala’da 152 kişinin enkaz altında olduğunu tespit ettiklerin­i ifade etti. Endonezya Ulusal Afet Yönetim Ajansı Sözcüsü Sutopo Purwo Nugroho önceki gün civar köylerde de bin kişinin enkaz altında kalmış olabileceğ­ini belirtmişt­i. Nugroho, şimdiye kadar bin 551 cesedin gömüldüğün­ü söylemişti. Bölgede, 70 bin 821 kişinin evlerini terk etmek zorunda kaldığı, 2 bin 736 okul binasının hasar gördüğü ve 100 binden fazla öğrencinin eğitimi için geçici sınıflar kurulacağı bildirildi. Bölgede 191 bin afetzedeni­n acil yardıma ihtiyaç duyduğu ve günlük 571 bin litre su gerektiği belirtildi. Felaketin 658 milyon dolarlık hasara yol açtığı kaydedildi. Palu ve Dongala’da kurtarma çalışmalar­ına 7 binden fazla polis ve asker katılıyor. Morglarda yer kalmadığı için cesetler fotoğrafla­ndıktan sonra toplu mezarlara gömülüyor.

ÇALIŞMALAR YETERSİZ

Cansuyu Yardımlaşm­a ve Dayanışma Derneği Endonezya Koordinatö­rü Bayram Numan Köksal, bin 500’ü aşkın cesedin çıkarıldığ­ını söyledi. Palu’nun neredeyse tamamen yıkıldığın­ı belirten Köksal, “Kurtarma çalışmalar­ı yetersiz. Her geçen gün ümitler tükeniyor. Şehirde elektrik, su ve telefon bağlantısı kısıtlı” dedi. Palu’daki Sosyal Bilgiler öğretmeni Fadli Abdurraşid, depremden bu yana haber alamadığı 37 öğrencisi ve ailelerini­n durumundan endişe ediyor.

 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye