Sabah

Yeni zamanlar

- Mehmet BARLAS

ESKİ pazar günleri ile yenileri arasındaki fark, internetin, tabletleri­n ve akıllı telefonlar­ın varlığı değil mi?

Eski pazar günleri ile yenileri arasındaki temel fark, yeni pazar günlerine damga vuran internetin ve tablet bilgisayar­ların veya akıllı telefonlar­ın varlığı değil midir?

Montserrat Caballe

Örneğin dün 85 yaşındayke­n Barselona’da bir hastanede hayatını kaybeden büyük soprano Montserrat Caballe’yi, bu pazar tabletiniz­den YouTube’a girerek doya doya dinleyebil­irsiniz. Caballe’nin 1998’de Freddie Mercury ile “BArsElonA”yı söylerken yaptıkları düeti dinlerken, hemen BAŞYAZI sonra Pavarotti ile Zuccero’nun “0IsErErE”sine de geçebilirs­iniz. Bu arada Anna Netrebko ve Aida Garufillin­a gibi Rus sopranolar­ının konserleri­ni dinlemeniz de mümkündür.

Leon Lederman

İki gün önce 94 yaşındayke­n vefat eden fizikçi Leon Lederman’ı geniş kitleler 1998’de kazandığı Nobel ödülünü, 2015’te satılığa çıkartması ile biliyor. Lederman, Nobel ödülünü 2015 yılında sağlık masrafları­nı karşılamak için açık artırmaya çıkarmıştı. Ödül, 765 bin dolara alıcı bulmuştu.

Tanrı parçacığı

Eğer Lederman’ın fizik bilimi açısından ne anlam taşıdığını da anlamak isterseniz Google’a adını yazın. O zaman Lederman’ın 1993’te yayınlanan “TAnrı PArçACığı” kitabı da karşınıza çıkar. Leon Lederman, 1988’de atom altı parçacığın keşfinde oynadığı rolden dolayı Nobel Fizik Ödülü’nü kazanmıştı.

Higgs Bozonu

Avrupa Nükleer Araştırma Merkezi’nde (CERN) geçen yıl gerçekleşt­irilen tarihi deneyde de “HIGGs pArçACığı”nın varlığı, daha güçlü bir şekilde doğrulanmı­ş... Evrenin başlangıcı­nda bu parçacık yani “Higgs Bozonu” olmasaymış ya da farklı bir şekilde ortaya çıksalarmı­ş, belki de yıldızlar, gezegenler ve dolayısıyl­a yaşam oluşmayaca­kmış.

Putin eğlencesi

Bu gibi akıl yorucu konular sizi yoruyorsa, bu pazar günü yine Donald Trump’a takılabili­rsiniz.Trump’ın bir mitingde “PutIn’lE Boks mAçı yApsAm onu BEnzEtIrDI­m” demesini geçer ve geçen hafta “BIz olmAsAk SuuDI HAnEDAnı IkI HAFtA BIlE tAHttA kAlAmAzDı” demesine Suudi Veliahtı Muhammed bin Selman’ın verdiği cevap, bu pazar gününüze eğlence katabilir...

Muhammed bin Selman

Veliaht Prens, Bloomberg televizyon­una verdiği söyleşide Donald Trump’ın Suudi Arabistan’la ilgili yaptığı açıklamala­r için “SuuDI ArABIstAn tArIHtE 1744’tEn Bu yAnA mEvCut. SAnıyorum, ABD’DEn 30 yılı Aşkın sürE önCE vArDı.” demiş ve Trump’ın son açıklamala­rının çok isabetli olmadığını belirtmiş. Veliaht Prens, “SuuDI ArABIstAn GüvEnlIğI kArşılığın­DA HErHAnGI BIr BEDEl öDEmEyECEk­tIr. ABD’DEn AlDığımız tüm sIlAHlArın pArAsını öDEDIk. BunlAr BEDAvADAn GElEn sIlAHlAr DEğIl” ifadesini kullanmış.

Ne dersiniz? Bütün bunlar bir pazar gününüzü farklı kılmaz mı?

mbarlas@sabah.com.tr facebook.com/mehmetbarl­as.sabah

 ??  ??
 ??  ?? 0ehmet BARLAS
0ehmet BARLAS

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye