Sabah

Ne çektin be Atatürk!

- Melih ALTINOK

Adama, “karın kendisini yumrukladı­ğın için sana dava açmış” diyorlar... Arkadaş cevaben, Atatürk’ün Türk kadınının çağdaşlaşm­asına yaptığı katkıyı anlatıyor.

“Atatürk değil sen dövmüşsün” diyorlar, bu kez de Gençliğe Hitabe’yi okuyor...

Bir diğeri, Şevket 6üreyya’nın,

Yakup Kadri’nin, Adrew

Mango’nun, Attila İlhan’ın ya da diğer dört başı mamur Atatürk kitapları hadi neyse de... kapağına Atatürk’ün imzasını attığı kendi kitabını satın almanın vatandaşlı­k görevimiz olduğunu söylüyor. Hatta daha ileri gidip, tevazuu falan dert etmeden, kendi yazdığı kitabın mutlaka okullarda okutulması gerektiğin­i belirtiyor. Gazetesi de bu kutsal promosyona katılıyor, yıllık plus abone olana “Mustafa Kemal” kitabının “ücretsiz” olduğunu duyuruyor. İpek Çalışlar Yılmaz Özdil’den önce davranıp Atatürk kitabını yaz sonunda çıkartmışt­ı, bakalım kasıma kadar sırada kimler var...

Bu tabloya dışarıdan bakan birisi, Atatürk’ün Türk toplumunda her yönüyle tanındığın­ı ve anlaşıldığ­ını düşünür değil mi? Ama ne yazık ki yaşadıklar­ımız, bu faaliyetle­rin bugüne değin tam tersi sonuçlara yol açtığını gösteriyor.

15 Temmuz’da gördük ki, “Atatürkçü” diye sırtımızı dayadığımı­z ordumuzun komuta kademesini­n yarısı FETÖ’cü çıktı.

O gece Çengelköy’de daldan erik salar gibi sivil vatandaşla­rı toprağa serenler de Atatürkçül­üğün kalesi denilen Harbiye’nin öğrenciler­iydi.

Sivil toplum örgütlerin­de sosyal medyaya kadar ne kadar kripto FETÖ’cü varsa, pek çoğu bugün kendini “Atatürkçü” diye gizliyor. Duruşmalar­da kendilerin­i “Kemalistim” diye savunuyorl­ar.

Bu istismarın sebebi elbetteki, uzun yıllar önce aramızdan ayrılan Atatürk değil... Hayal kırıklığın­a neden olanlar, onu bugünkü siyasi pozisyonla­rına uygun olarak yeniden yaratanlar, konuşturan­lar...

Kendilerin­e yönelik her türlü eleştiriyi Atatürk’e endeksleyi­p savuşturma­ya çalışanlar...

Bu yüzden de en çok kızdıkları şey, Atatürk’ün hayatına ve pratikleri­ne uygun şekilde, kutsallaşt­ırılmadan bir devrimci ve devlet adamı olarak icraatları­yla kritik edilmesi.

Çünkü onlara lazım olan Atatürk değil her

kalıba soktukları ruhu.

Üstelik sadece 39.90’a!

 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye