Sabah

Enflasyona karşı GÜÇLÜ PROGRAM

Hazine ve Maliye Bakanı Berat Albayrak AK Parti’nin Kızılcaham­am kampında sunum yaptı:

- (dit|r: Metin CAN Tasarım: Seçil KAYA

GENEL olarak, göstergele­rle birlikte ekonomide dengelenme süreci başladı. Enflasyonl­a mücadele için güçlü bir program açıklayaca­ğız. Bütçe disiplinin­de sıkı ve tavizsiz politika izlenecek. Cari açık azaltılaca­k.

AK Parti’nin Kızılcaham­am Eliz Hotel’de düzenlenen 27. İstişare ve Değerlendi­rme Toplantısı’nın son gününde Hazine ve Maliye Bakanı

Berat Albayrak ekonomi sunumu yaptı. Bakan Albayrak sunumunda, Türkiye’nin ekonomik göstergele­rinin gücüne değinerek, genel borçluluk oranlarıyl­a ilgili bilgi verdi.

Türkiye’nin kamu borcunun gayri safi yurtiçi hasılaya oranının yüzde 28 olduğunu kaydeden Albayrak, gelişmekte olan ülkelerde bu oranın yüzde 49 seviyesind­e bulunduğun­u belirtti. Kamuda borçluluk oranında gayet iyi bir durumda olunduğunu vurgulayan Albayrak, Türkiye’de hane halkı borcunun milli gelire oranının yüzde 16 olduğuna dikkat çekerek gelişmekte olan ülkelerde ortalamanı­n yüzde 36, dünyada ise yüzde 60 seviyesind­e gerçekleşt­iğini söyledi. Albayrak, Türkiye’nin burada da hem dünya ortalaması­ndan hem de gelişmekte olan ülkelerden çok daha iyi bir durumda olduğuna işaret etti. Toplam borçluluk oranı ortalamala­rına ilişkin de bilgi paylaşan Albayrak, Türkiye’nin hem dünya genelinde hem de gelişmekte olan ülkelerden çok daha iyi seviyede olduğunu belirtti.

DİSİPLİNDE­N TAVİZ YOK

Albayrak sunumunda ekonomik saldırılar­a karşı alnan tedbirleri de gündeme getirdi. Ekonomide bütün ilgili paydaşlarl­a sağlanan yüksek koordinasy­ona işaret eden Albayrak, spekülatif ataklarda kullanılan araçlardan biri olan swap işlemlerin­deki yüzde 25 özkaynak sınırı kararını, mevduat hesapların­daki stopaj oranları düzenlemes­ini, Türk Lirası’nı güçlendirm­ek için atılan adımları, sözleşmele­rde Türk Lirası’na geçişi, bankaları rahatlatma­ya yönelik adımları detaylı bir şekilde anlattı. Albayrak, “2 aydır

spekülatif adımlara karşı Türkiye’nin ilgili paydaşlarl­a koordinasy­on içinde attığı etkili adımlar sayesinde Türkiye’nin 550 puana çıkan risk primleri 350 seviyesine düştü” diye konuştu. Yeni Ekonomi Programı’nın temel başlıkları­nı açarak, atılacak adımları da anlatan Albayrak, “AK Parti’nin 16 yıllık iktidarlar­ının ekonomidek­i en büyük başarı alanlarınd­an biri olan bütçe disiplinin­de, yeni dönemde de çok sıkı tavizsiz bir politika izlenecek. Bütçe disiplinin­de taviz yok.” diye konuştu. Yaşanan spekülatif ataklardan bahseden Albayrak, cari açıktaki düşüşe, ihracatın ithalatı karşılama oranlarına da vurgu yaparak, “Genel olarak göstergele­rle birlikte ekonomide dengelenme süreci başladı” dedi. açığın azaltılmas­ı konusuna da değinen Albayrak, tüm bakanlıkla­rla koordineli şekilde yatırımlar­ın ihracatı artırmaya, cari açığı düşürmeye, teknoloji üretimini sağlamaya yönelik olarak kanalize edileceğin­i ve öncelik verileceği­ni ifade etti. Yaşanan spekülatif ataklardan bahseden Albayrak, cari açıktaki düşüşe ve ihracatın ithalatı karşılama oranlarına işaret ederek, “Genel olarak göstergele­rle birlikte ekonomide dengelenme süreci başladı” değerlendi­rmesinde bulundu. Bakan Albayrak, enflasyonl­a güçlü bir mücadele programı açıklanaca­ğını da sözlerine ekledi.

 ??  ??
 ??  ?? Eda IŞIK
Eda IŞIK
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye