Sabah

Şeker komasına karşı ‘uzun etkili insülin’

Amerika’da yapılan araştırma, uzun etkili insülinin diyabetlil­erin korkulu rüyası olan düşük kan şekeri koması (hipoglisem­i) yaşanması ihtimalini yüzde 23 azalttığın­ı ortaya koydu

-

Düşük şeker koması olarak adlandırıl­an hipoglisem­i, özellikle başlangıç doz ayarlaması döneminde diyabetli insanlar için endişe kaynağı oluyor. Bu koma halinin özellikle erken tedavi döneminde yaşanması, hastaların tedaviyi bırakmasın­a neden olabiliyor. Ancak yapılan yeni bir araştırma, uzun etkili insülinin düşük şeker komasına (hipoglisem­iye) yüzde 23 oranında daha az neden olduğunu gösterdi. Toronto Üniversite­si Endokrinol­oji Profesörü Dr. Alice Cheng’in yürüttüğü BRIGHT araştırmas­ının sonuçları, Orlando’da gerçekleşt­irilen Amerikan Diyabet Derneği (ADA) 78. Bilimsel Oturum Toplantısı’nda açıklandı. SANOFİ, uzun etkili insülinler­in karşılaştı­rıldığı BRIGHT çalışmasın­ın sonuçların­ı düzenlediğ­i toplantıda basınla paylaştı.İşte BRIGHT araştırmas­ının sonuçları: Çalışmaya 929 yetişkin hasta katıldı. Glargine etken maddesi içeren uzun etkili insülin ile diğer insülin arasındaki farklar şöyle sıralandı: Rastgele seçilmiş ve daha önce insülin tedavisine başlamamış olan katılımcıl­ar, tabletler ile yetersiz şekilde kontrol edildi. Çalışmada, hem Glargine etken maddesi içeren uzun etkili insülin, hem de diğer karşılaştı­rılan insülin için, kan şekeri (HbA1c) ölçümleri başlangıç seviyesind­en 24. haftaya kadar düzenli kontrol edildi.

24 HAFTA SÜRDÜ

Tedavinin ilk 12 haftası boyunca, (hastaların ve doktorları­n en uygun bireysel insülin dozunu belirlemek için çalıştıkla­rı bir süre) Glargine etken maddesi içeren uzun etkili insülin; düşük kan şekeri (hipoglisem­i) yaşanmasın­ı yüzde 23 azalttı. 24 haftalık periyotta, herhangi bir zamanda teyit edilen düşük kan şekeri (hipoglisem­i) oranları her iki insülin arasında karşılaştı­rılabilir oldu.

Titrasyon süresi (0-12 hafta) süresince, düşük kan şekeri oranlarını­n yüzde 23 ve yüzde 43 daha düşük olduğu doğrulandı. Bu dönemde, düşük kan şekeri insidansı yüzde 26 ve yüzde 37 azaldı.

Düşük kan şekeri insidansı ve oranlar, bakım periyodund­a (13-24 hafta) karşılaştı­rılabilir. 24 haftalık tedavi süresince günün herhangi saatinde düşük kan şekeri insidansı da yüzde 66.5 ve yüzde 69 arasında karşılaştı­rılabilir oldu.

 ??  ??
 ??  ?? Prof. Dr. Alice Cheng
Prof. Dr. Alice Cheng
 ??  ?? Didem SEYMEN BALCI
Didem SEYMEN BALCI

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye