Sabah

Tekirdağ’dan Mars’a

Tekirdağlı Yüksek Mimar Saadet Yüncü, Mars’ta mimarlığa dair çalışmalar­a katılmaya hak kazanan 10 kişiden biri oldu. Yüncü Ürdün’de araştırmal­ara katılıp NASA ile kontak kuruyor

-

Tekirdağ’da yaşayan 24 yaşındaki Yüksek Mimar Saadet Yüncü, 1847’de kurulan ve dünyanın en kapsamlı uluslarara­sı mimarlık okulu olma özelliğini taşıyan İngiltere’nin The Architectu­ral Associatio­n, AA School’u tarafından Mars gezegenine en yakın yapıya sahip olan Ürdün’de düzenlenen araştırma ve tasarım atölyesine katılan ilk Türk olarak ülkeye gurur yaşattı. Yüncü, projede yer alan ilk Türk olmasının kendisi için gurur verici bir durum olduğunu söyledi.

Altı yıldan beri Jordan Visiting School’a her yıl yaklaşık on kişinin katıldığın­ı ve Türk vatandaşı olarak ilk katılan kişinin kendisi olduğunu kaydeden Yüncü, projeye kabul edildikten sonra Ürdün’e gittikleri­ni vurguladı. Yüncü, “Ürdün’e gitmemizin sebebi Ürdün’ün güneyindek­i Wadi Rum Çölü, dünyada Mars’a benzerlik gösteren tek yer, bu yüzden Mars gezegenini araştırma çalışmalar­ı için Ürdün’e gidiyoruz. Araştırma çalışmalar­ımızda, ‘Mars gezegenind­e nasıl yapı yapabiliri­z? Hangi mimari etkinlikle­ri kullanabil­iriz? Yaptığımız çalışmalar­la, inşaat teknikleri­nde hangi malzemeler­in oluşturulm­ası gerekiyor?’ sorularına cevap arıyoruz” diye konuştu.

Yüncü, araştırma çalışmalar­ında Mars gezegenini daha iyi anlamak için NASA bilim adamlarıyl­a birlikte telekonfer­ans görüşmeler­i gerçekleşt­irdiklerin­i de anlattı.

 ??  ??

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye