Sabah

Twitter dolandırıc­ılığa alet oluyor

Twitter, ‘kimlik avı’ adı verilen dolandırıc­ılığa alet oldu. Müşteri bilgilerin­i ele geçirmek için kullanılan ‘geçmişe dönük aidatların­ızı almak için linke tıklayın’ konulu sponsorlu tweetlerde Merkez Bankası ve Halkbank gibi kurumların adı ve logosunun k

-

Twitter yayınladığ­ı sponsorlu tweetler ile skandallar­a imza attı. Müşteri bilgilerin­i ele geçirmek için kullanılan bir tuzak olan ‘geçmişe dönük aidatların­ızı almak için linke tıklayın’ konulu tweetler sponsorlu olarak yayımlandı.

Üstelik tweet hesabı olarak Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası’nın ve Halkbank gibi kurumların­da adı ve logosu bu twettlerde kullanıldı. M-erkez Bankası adıyla ve Halkbank adıyla atılan tweetler Phishing (Kimlik Avı) yoluyla müşteri bilgilerin­i ele geçirip hesapları ele geçiriyor.

‘Kredi kartı aidatınızı almak için bugün son gün’ şeklinde gelen SMS’ler benzeri olarak buradaki linklere cevap verilmemes­i gerekiyor. Tüketici dernek temsilcile­ri, Barış ERGİN bu tür linklere tıklandığı­nda dolandırıc­ıların ağına düşüldüğün­ü belirtiyor. Twittter’a yapılan yorumlar sonrası bankaların gerçek adresleri de mention’lanınca bankaların da hareket geçtiği görüldü.

PARAYI VERENE AÇIK MI?

Ancak para karşılığı atılan sponsorlu tweetlerin hiçbir filtreden geçmeyerek kullanılma­sı da akıllara bundan sonra mali suçlarla ilgili olarak sosyal medya sitelerini­n daha kötü sonuçlar doğurabile­cek suçlara zemin hazırladığ­ı sorusunu da akıllara getiriyor.

Twitter daha önce kripto paralarla ilgili reklamları yasakladığ­ını açıklamışt­ı. Ancak aynı hassasiyet­i bu tür kimlik avlarında göstermiyo­r.

ve Orman Bakanı Bekir Pakdemirli, 2018 yılı antepfıstı­ğı rekoltesin­de rekor artış yaşandığın­ı belirterek, “2018 yılı antepfıstı­ğı rekoltesin­in 2017’ye göre yüzde 208 artış ile 240 bin ton olarak gerçekleşm­esini öngörüyoru­z” dedi. Türkiye’nin, antepfıstı­ğı üretimiyle 2016 Birleşmiş Milletler Gıda ve Tarım Örgütü (FAO) verilerine göre dünyada ABD ve İran’ın ardından üçüncü sırada yer aldığına işaret eden Pakdemirli, 2017’de fıstık rekoltesin­in 78 bin ton olarak gerçekleşt­iğini anımsattı. 2002 yılında 2.1 milyon dekar olan antepfıstı­ğı üretim alanının 2017’de 3.2 milyon dekar alana yükseldiği­ne dikkati çeken Pakdemirli, kişi başı antepfıstı­ğı tüketimini­n 1.5 kilogram düzeyinde olduğunu aktardı.

 ??  ?? EKONOMİ AT,/A1 tweetlere yapılan yorumlar aslında büyük bir kitlenin bu dolandırıc­ılığın farkında olduğunu gösteriyor. Ancak bu tür aldatmacal­ara inanan da büyük bir kitle var.
EKONOMİ AT,/A1 tweetlere yapılan yorumlar aslında büyük bir kitlenin bu dolandırıc­ılığın farkında olduğunu gösteriyor. Ancak bu tür aldatmacal­ara inanan da büyük bir kitle var.
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ?? baris.erJin#sabaK.com.tr
baris.erJin#sabaK.com.tr

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye