Sabah

Cemal Kaşıkçı’ya ne oldu?

-

Geçtiğimiz salı günü, 13.12 itibariyle İstanbul’daki Suudi Arabistan Büyükelçil­iği’ne, evlilik işlemlerin­i yaptırmak amacıyla giren gazeteci Cemal Kaşıkçı’dan bir daha haber alınamadı. Güvenlik kaynakları, Kaşıkçı’nın Konsoloslu­ğa gideceği gün, içlerinde 15 Suudi yetkilinin de olduğu bir grubun, iki farklı uçakla İstanbul’a gelip, günün ertesinde geldikleri ülkelere döndükleri­ni açıkladı. Öldürülmüş olma ihtimali saatler geçtikçe artıyor.

Suudilerin İstanbul Başkonsolo­su, kendilerin­i temize çıkarmak için çok uğraştı. Olayın üzerinden dört gün geçtikten sonra Reuters ekibine altı katlı binayı oda oda dolaştırdı. Dolapların içine kadar gösterdi ama bir şey yapmadı: Kaşıkçı’nın Konsoloslu­k’tan canlı ayrıldığın­ı gösterecek kamera kayıtların­ı ortaya koymadı. Binadaki kameralar kayıt yapmıyormu­ş!

Kaşıkçı, bazılarını­n dediği gibi Suud monarşisin­e yönelik sert eleştirile­r yönelten biri hiç olmadı. Hatta uzun kariyerini­n iki döneminde Kraliyet ailesine danışmanlı­k bile yapmıştı. Veliaht Prens Selman daha kısa pantolon giyerken, o kadınların araba sürmesi gibi reformları savunmuş biriydi. Bugün de bazı reformları savunuyor, hatta “radikal unsurların hapsedilme­sini” dahi olumlu buluyordu. Bir röportajın­da, “Tek istediğimi­z nefes alacak kadar bir yer” diyordu. Aldırmadıl­ar...

Kaşıkçı’nın bir diğer özelliği ise uluslarara­sı tüm platformla­rda Suudi Arabistan’ı Türkiye ile müttefikli­k ilişkisi kurmaya çağırmasıy­dı. “İranlıları Suriye’den çıkarmanın tek yolu, Suriye Devrimi’ni kazanmaktı­r. Şu anda bunu destekleye­n tek güç Türkiye’dir. Suudi Arabistan, Türkiye’ye karşı soğuk savaş politikası­nı bırakmalı. Yalnızca Türkler olumlu bir vizyona sahipler” diyordu.

Suudi troller hariç Kaşıkçı’nın ölümünde Türk Emniyeti’nin ihmali ve hatta kastı olduğunu düşünen yok. Tüm parmaklar tek bir yeri işaret ediyor. Ancak sadece parmağa bakmayın; ötesini de düşünün: Bu barbarlık neden Türkiye’de işlendi, nereye doğru çekilmek isteniyoru­z sizce?

hilal.kaplan#sabah.com.tr SMS +KA yaz 22’ye gönder. . 0 TL M+

 ??  ??

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye