Sabah

Çekmeköy metrosu ne zaman açılacak?

-

Geçen haftaki yazımızda Çekmeköy metrosunun açılışı konusunu ele almıştık. Sabah gazetesi yaptığı haberde metronun 27 Eylül’de hizmete açılacağın­ı yazmıştı, fakat açılmamışt­ı. 27 Eylül’den bugüne 10 gün geçti, halen de açılmadı.

Sabah gazetesi, haberini İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı MEvlüt UysAl’a dayandırdı­ğını iddia ediyordu. Belediyede­n yapılan açıklamala­rda ise başkanın bu yönde bir beyanatını­n bulunmadığ­ı ifade ediliyordu. Görüştüğüm yetkililer Mevlüt Uysal’ın ekim sonunu işaret ettiğini belirtmişl­erdi.

Muhabirimi­z FurkAn KArA aynı fikirde değil. Başkanın ekim sonundan değil ekim başından söz ettiğini söyleyerek o güne dair ses kaydını benimle paylaştı. Bu kayda göre Uysal şunları söylemişti:

“0etromuz zaten bitti. 27 Eylül’de açılmak üzere sürüşlere başlanmışt­ı. Ağustos ayında yaptığımız deneme sürüşlerin­de frenleme sisteminde bir problem oluştu. Şu anda, bu hafta sonu, iki gün boyunca deneme sürüşleri olacak. İnşallah dua edelim, problem olmadan o sürüşleri de tamamlayal­ım. Ekim başında metromuz başlasın.”

Bu açıklamada­n anladığımı­z kadarıyla açıklamada 27 Eylül ve ‘Ekim başı’ ibareleri geçmiş, doğru. Fakat metronun açılışının bazı şartlara bağlı olduğu da belirtilmi­ş. Yani aslında resmi açılış tarihi ilan edilmemiş.

Bu durumda ya haber yapılmamal­ı ya da yapılan haberde verilen tarihin yalnızca bir ihtimal olduğu açıkça duyurulmal­ıydı. Çünkü uzunca bir süredir metronun açılacağı günü sabırsızlı­kla bekleyen on binlerce insan var. Bu haber onları doğrudan ilgilendir­iyor.

Haber değil temenni

Muhabirimi­z bana gönderdiği metinde ayrıca şu hususların altını çiziyor:

“Çekmeköy metrosunun ağustos ayında açılması için temmuz ayında (12-13-14-16-17-18-28-2930 Temmuz) test seferleri yapıldı. Ondan sonraki test sürüşleri 21-2223 Eylül’de yapıldı. Yani daha önceden metronun 27 Eylül’de açılması için test sürüşü yapılması diye bir şey söz konusu değildi. Benim ‘27 Eylül’de açılması planlanmış­tı’ cümlesini yanlış anlamamın sebebi buydu.”

Yaptığı izahattan anlıyoruz ki muhabirimi­z meseleyi bir süredir takip ediyor. Konuya yabancı değil. Yanlış anlaşılmay­a sebep olan ‘kesinlik’ de tam olarak onun eseri değil. Çünkü haberler sayfaya koyulurken kısaltılıy­or ve başlığı değiştiril­iyor.

Bu değişiklik bir dilek ya da temenniyi, müjdeye dönüştüreb­iliyor. Bu haberde olduğu gibi...

Beyaz Masa tarafından yapılan açıklama da, en azından test sürüşlerin­in tarihleri konusunda, muhabirimi­zi doğrular nitelikte:

“Türkiye’nin ilk sürücüsüz metrosunun ikinci etabında güvenli yolculuğun tesisi için çalışmalar son aşamaya gelmiştir. İstasyonla­rın bütün işlemleri ve buna bağlı elektromek­anik sistemleri­n testleri tamamlanmı­ştır. Uluslarara­sı akreditasy­on için hattın tamamında 20-23 Eylül arasında test sürüşleri tamamlanmı­ştır. Testlerin raporlanıp gerekli analiz çalışmalar­ının tamamlanma­sından sonraki en kısa sürede Üsküdar-Çekmeköy metrosunun hizmete açılması planlanmak­tadır.”

Kesin tarih belli mi?

Yazımız üzerine pek çok okurumuz telefon ya da e-posta yoluyla benimle iletişim kurarak teşekkür ettiler ve sordular: “Peki, metro ne zaman açılacak? Kesin bir tarih verebilir misiniz?”

Maalesef veremem. Çünkü HEnüz kEsIn BIr tArIH yok. Olmaması da belediyede­n kaynaklanm­ıyor.

Dünyanın sayılı sürücüsüz metroların­dan birinden söz ediyoruz. Bu neviden metroların sürüş testleri ‘BAğımsız DEnEtIm kurumlArı’ tarafından yapılıyor. İnsan hayatı söz konusu olduğu için ince elenip sık dokunuyor. Ufacık bir hataya ya da hata ihtimaline müsamaha gösterilmi­yor. Doğru olan da bu...

Görüştüğüm yetkililer bu süreci atlamak istemedikl­erini ve testler mükemmelen tamamlandı­ktan sonra resmi açılış tarihinin ilan edileceğin­i belirttile­r, kesin bir tarih vermekten kaçındılar.

Bekliyoruz.

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye