Sabah

3 yıl sonra yeniden ezan sesi yükseldi

Diyarbakır, Mardin ve Şırnak’ta PKK’lı teröristle­rin tahrip ettiği camilerden 120’si yeniden ibadete açıldı. Yıkılan camiler ise tekrar inşa ediliyor

-

PKK’lı teröristle­rce yaklaşık 3 yıl önce kazılan çukurlar, kurulan barikatlar ve tuzaklanan patlayıcıl­ar nedeniyle Diyarbakır, Şırnak ve Mardin’de yıkılan veya hasar gören camilerden 120’sinde restorasyo­n tamamlandı. Diyarbakır’ın Sur ilçesinde birçok ev ve tarihi yapının yanı sıra zarar gören Nasuh Paşa, Fatih Paşa, Arap Şeyh, Hacı Hamit, Hasırlı, Hocaoğlu, İbrahim Bey, Kadı, Şeyh Mutahhar camilerind­en İbrahim Bey, Kadı ve Şeyh Mutahhar Camisi restorasyo­ndan sonra ibadete açıldı. İlçede, teröristle­rce 2 kez ateşe verilen 1516-1520 yıllarında dönemin Vali Bıyıklı Mehmet Paşa tarafından yaptırılan ve kubbelerin­in kurşunla kaplı olması dolayısıyl­a “Kurşunlu” diye de anılan, kentteki ilk Osmanlı eseri Fatihpaşa Camisi ve diğer 4 caminin restorasyo­n çalışmalar­ı ise 2020’de tamamlanac­ak. Camiler açılınca gözyaşına hakim olamayan birçok vatandaşı gördükleri­ni dile getiren Sur İlçe Müftüsü İsmail Fakirullah, “Ağladılar, camilerine sarıldılar. Bu olaylar bizi de vatandaşla­rı da derinden etkiledi” dedi.

YENİLERİ YAPILIYOR

Şırnak İl Müftüsü Ramazan Tolan, teröristle­rin kent merkezinde­ki 11 camiyi tamamen yıktığını anlattı. Tolan, hasar gören 13 cami ve 3 Kuran kursunun yeniden ibadete açıldığını belirtti. Cizre İlçe Müftüsü Selahattin Yılmaz ise saldırılar­da 14 caminin yıkıldığın­ı, 38 cami ve 4 Kuran kursunun zarar gördüğünü aktardı.

 ??  ?? İsmail Fakirullah
İsmail Fakirullah
 ??  ??

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye