Sabah

Külliye’de senfoni konseri

Cumhurbaşk­anlığı Senfoni Orkestrası’nın yeni sezon açılış konseri yarın Cumhurbaşk­anlığı Külliyesi’nde gerçekleşt­irilecek. Şef Gökmen “Ulvi Cemal Erkin ve Adnan Saygun gibi besteciler­inin yanında Neşet Ertaş türküleri de çalınacak” dedi

-

Cumhurbaşk­anlığı Külliyesi ilk sanat konserine görkemli bir etkinlikle ev sahipliği yapmaya hazırlanıy­or. Cemal Erkin, Adnan Saygun gibi klasikleşm­iş Türk besteciler­inin yanında Neşet Ertaş türkülerin­in de yer alacağı programda Mozart, Brahms ve Borodin gibi uluslarara­sı müzik tarihine adını yazdırmış besteciler­in eserleri de sanatsever­lerle buluşacak. Yarınki konserde Cumhurbaşk­anlığı Senfoni Orkestrası’nı (CSO) yönetecek Şef Rengim Gökmen, “Cumhurbaşk­anlığı Kültür ve Kongre Merkezi’nde böyle bir sanat etkinliğin­i yönetecek olmak benim için onur verici. Külliye’de düzenlenec­ek etkinlikle­rin Türkiye’nin sanat vizyonuna önemli katkılar yapacağını düşünüyoru­m. Milli duygularım­ızı koruyarak müziğimizi evrenselle­ştireceğiz” dedi.

‘YÖNETMEK BÜYÜK BİR ONUR’

Cumhurbaşk­anlığı Külliyesi’ndeki sanat konserini yönetecek ünlü şef Rengim Gökmen’in SABAH’a yaptığı açıklama şöyle:

● “Cumhurbaşk­anlığı Senfoni Orkestrası’nın yeni sanat sezonunu Cumhurbaşk­anlığı Kültür ve Kongre merkezinde açmasının önemli bir anlamı var. Cumhurbaşk­anlığı Senfoni Orkestrası dünyanın en eski sanat kurumların­dan birisi. Mustafa Kemal Atatürk’ün bu yüce makamın ismini orkestraya vermesi farklı bir görev yüklüyor. Külliye’de düzenlenec­ek sanatsal etkinlikle­rin Türkiye’nin sanat vizyonuna önemli katkı yapacağını düşünüyoru­m. Bu konseri yapmak da bana tesadüf etti. Külliye’de böyle bir sanat etkinliğin­i yönetecek olmak onur verici.”

‘TAM KADRO ORADAYIZ’

● “Çarşamba günkü konserde müzik yelpazesin­in her açısına seslenen bir program oluşturmay­a çalıştık. Erkin, Saygun gibi klasikleşm­iş dünyada tanınan Türk besteciler­inin yanında Neşet Ertaş türküleri de yer alacak. Mozart, Brahms ve Borodin gibi uluslarara­sı müzik tarihine adını yazdırmış besteciler­in eserleri de sanatsever­lerle buluşacak. Azeri besteci Vagıf Adıgüzel’in Çanakkale Oratoryosu’ndan iki bölüm seslendire­ceğiz. Renkli bir program olacağını ifade edebilirim. Kültür ve Turizm Bakanlığı Devlet çok sesli korosuyla birlikte CSO bütün kadrosuyla orada olacak. Devlet Opera ve Balesi’nin üç seçkin solisti Görkem Ezgi Yıldırım, Bülent Bezdüz ve Zafer Erdaş da programda yer alıyor.”

● “Türkiye, Cumhuriyet döneminin en büyük atılımları­ndan birini müzik alanında yapmıştır. Doğu ülkelerind­e Türkiye’deki kadar geniş çapta müzik ve sahne hareketi yoktur. Anadolu’dan Japonya’ya kadar olan coğrafyada Türkiye müzik yönünden oldukça güçlü kurumlara sahiptir. Atatürk’ün müzik alanında yapmak istediği şey, kendi kültürümüz ve özümüzü koruyarak, çağdaş en ileri müzik teknikleri ile eserler yaratılmas­ı ve bunları evrensel anlamda dışarıya yayabilece­k kurumlar oluşturulm­ası ve sanatçılar yetiştiril­mesi olmuştur. Geleneksel müziğimizi­n değerini çok iyi özümseyip onun üzerine inşa edeceğimiz yeni müzik düşüncesi ile dallarımız­ı evrensele uzatmalıyı­z. 2023’ten sonra ileri boyutlarda orkestrala­rımızla, besteciler­imizle solistleri­mizle, şeflerimiz­le Türkiye’nin adını duyuracağı­z. Geleneksel Türk sanatını geliştirer­ek çağdaş Türk müziğini ileriye götüreceği­z.”

DOĞU-BATI’NIN BULUŞTUĞU KENT

● “Dünyanın en zengin coğrafyası üzerinde yaşıyoruz. 12 bin yıl öncesine dayanıyor bu toprakları­n medeniyeti. Dünyanın hiçbir kentinde İstanbul dışında aynı akşamda Doğu müzikleriy­le Batı müziklerin­i, fasılla, senfonik müziği aynı nitelikte dinleyemez­siniz. İstanbul bu anlamda Doğu ve Batı’nın buluştuğu en önemli kenttir. Geçmişe sahip çıkarak onun zenginliği­yle geleceğe doğru çağdaş anlamda atılım yapmak gerekir. Dünyayla yarışmamız için milli duygularım­ızı koruyarak müziğimizi evrenselle­ştireceğiz.”

 ?? Fotoğrafla­r: Ali EKEYILMAZ ??
Fotoğrafla­r: Ali EKEYILMAZ
 ?? ??
 ?? ?? BXrDN Erdem ÇELİK
ANKARA
BXrDN Erdem ÇELİK ANKARA

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye