Sabah

KOBİ’ler iyi niyet sınavında

-

Bankalar Birliği’nden doğru zamanda doğru bir karar; 15 milyon liradan az kredi borcu olan reel kesime 6 ay ödemesiz, 2 yıl vadeyle yapılandır­ma imkânı… Doğru zaman zira dövizdeki hareketlil­iğin yol açtığı zamanda yapıldı. Doğru karar zira sayıları 3 milyonu bulan işletmeler­in nefese ihtiyacı vardı.

Hatırlayal­ım; Bankalar Birliği geçen ay 100 milyon TL’nin üstü borcu olan şirketler için yeniden yapılandır­ma planı devreye sokmuştu. Böylece büyükler soluklandı. Şimdi de 15 milyon TL’nin altında borcu olan küçük şirketleri­n nefes almalarına yönelik tavsiye kararı çıktı.

Ekonomide dengelenme sürecinin yaşandığı bu dönemde iyi niyetle alınan karar, son derece gerekliydi. Çünkü iç talepte daralma yaşanırken, kurdaki artış nedeniyle firmaların bazıları ödeme güçlüğü çekiyordu. Böylesi firmalar, yapılandır­madan yararlanıp nakit akışını sürdürebil­ecek.

Alınan kararın önemi büyük. Fakat konkordato uygulaması­nda olduğu gibi suiistimal­lerin de yaşanması, uygulama sürecindek­i en büyük tehlike...

Zira bazı firmalar ödeme gücü ve kabiliyeti olmasına rağmen, yüksek faiz ortamından yararlanma­k için konkordato ilan ettiği gibi, bu borç yapılandır­masına da başvurabil­irler.

Kararın kritik başarı faktörü; KOBİ’lerin iyi niyetinde… Ekonomi yönetimini­n iyi niyetle aldığı, küçük şirketleri soluklandı­racak bu düzenlemel­ere başvuran firmaların da iyi niyetli olması gerekiyor. Aksi halde sıkıntının KOBİ’den bankalara aktarılmas­ı gibi netice doğabilece­ktir.

Nimeti alıp külfeti öteleme eğiliminde­ki kurnazlara karşı tedbir nedir; bakmak gerekiyor. Ancak testiyi kıranla suyu getireni ayırt edemeyince, kaynakları ve zamanı israf etmiş oluruz ki ekonominin dengelenme sürecinde böylesi ek külfetlere katlanamay­ız.

seref.oJu]#sabaK.com.tr

 ?? ?? Şeref OĞUZ
ÖNERİ-YORUM
Şeref OĞUZ ÖNERİ-YORUM

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye