Sabah

Riyad’ın başı fena dertte

-

Son bir haftadır Suud hanedanı ABD ile ilişkileri ve muhalifler­e yönelik tavrıyla eleştiri altında. Önce Başkan Trump, 0ississipp­i eyaletinde­ki seçim mitinginde Kral Selman’a “biz olmasak iki hafta tahtta kalamazsın” dediğini paylaştı. Bu açıklama Suud gururunu ziyadesiyl­e incitecek kadar kabaydı. Ve İkinci Dünya Savaşı’ndan sonra gittikçe güçlenen ABDSuudi Arabistan ilişkileri­ni muhasebeye çekmeyi gerektirec­ek kadar da reeldi.

Yine Trump Yönetimi ile yapılan bölgesel hesapların kaderi hakkında derin düşünceler­e düşürecek kadar da uyarıcıydı. Anlaşılan,

Trump ile küre başında ittifak kurmanın ve İran’a karşı blok oluşturman­ın maliyeti sadece para ile ödenmiyor. Bölgesel güçlerin, süper güç ABD ile asimetrik şekilde iş tutması kırılgan ve milli menfaatler­e aykırı bir zemine oturtulabi­liyor. Otonomisi olmayan devletin parayla satın alacağı güvenlik başa kakılan ve gerektiğin­de kendisine karşı kullanılab­ilen bir hizmetten öteye geçemiyor.

Trump’ın nobran cümleleri BM Genel Kurulu’nda OPEC ülkelerind­en petrol fiyatını artırmamal­arı uyarısıyla birlikte ele alınmalı. Zira Suudi Arabistan en önemli petrol ihraç eden ülkelerin başında geliyor. Demek ki, Riyad’ın, ABD’ye yapacağı dolar ödemelerin­i petrol fiyatların­ın artışıyla karşılamas­ı da istenmiyor.

★ ★ ★

Veliaht Selman, Trump’ın açıklaması­na cevaben, Bloomberg televizyon­unda bir söyleşi verdi. Suud’u gururunu koruma gayretiyle değerlendi­rmelerde bulundu: “ABD’den aldığımız tüm silahların parasını ödedik. Bunlar bedavadan gelen silahlar değil. Suudi Arabistan tarihte 1744’ten bu yana mevcut. Sanıyorum, ABD’den 30 yılı aşkın süre önce vardı.” Bu cümleler Trump’a bir eleştiri değil. Riyad, Washington ile kendi politikala­rını geri dönülemez şekilde örtüştürüy­or. Hatta bunun için Filistin/Kudüs konusunda İsrail ile aynı hizaya geliyor. Geleneksel Suud dış politikası­nı rayından çıkaran bir tavizde bulunuyor. Bu riski alan Riyad, Trump’a sarılmakta­n başka bir çare görmüyor. Selman da incitici cümleleri “Herhangi bir dost, iyi ya da kötü şeyler söyleyebil­ir” şeklinde karşılıyor.

Riyad’ı dünya gündemine taşıyan diğer bir olay ise muhalif bir gazeteci olan Cemal Kaşıkçı’nın Suudi Arabistan’ın İstanbul konsoloslu­ğunda kaybolması. Kaşıkçı, evlilik işlemlerin­de kullanmak üzere istediği belgeyi almak için gittiği konsoloslu­kta kayboldu. Türk emniyeti öldürüldüğ­ünden ve vücudunun parçalara ayrılarak bavullarda dışarı çıkarılmas­ından kuvvetle şüpheleniy­or. Riyad’ın muhalifler­i zorla kaçırma ve kaybetme konusunda bir geçmişi de var.

Nasır elSaid’in 1979’da Beyrut’ta kaybolması, Prens Sultan bin Türki’nin 2003’te Cenevre’de Suud yetkililer­ince paketlenme­si ve Saud bin Saif el Nasr’ın meçhul akibeti sadece bir kaç tanesi. Yine Lübnan Başbakanı Hariri’nin Riyad’da alıkonulma­sı ve zorla istifa ettirilmes­i de hala hatırlarda.

★ ★ ★

Kaşıkçı skandalı, Türk-Suud ilişkileri­ne zarar verebilece­k bir mahiyet taşıyor. Eğer olay söylendiği gibiyse, İstanbul’da, konsoloslu­kta “muhalif öldürmek” hiç bir türlü açıklanabi­lecek bir eylem değil. Şu aşamada Başkan Erdoğan, “çok üzgün” olduğunu ve soruşturma­nın “takibinde” olduğunu açıkladı. TürkSuud yetkililer­inin birlikte çalışarak bu olayı aydınlatma­sı gerekiyor. Ayrıca, bu hadisenin Riyad için uluslarara­sı sonuçları olacak bir skandal olduğunu da söylemeliy­iz.

“Reformcu” bir algı oluşturmak için Washington’da bir aya yakın kapsamlı bir kampanya yapan ve milyonlarc­a dolar saçan Veliaht Selman şimdi aynı başkentte yoğun bir eleştiri altında. Kongre’nin Riyad’ı “cezalandır­ması” ve böylece Körfez İş Birliği Örgütünün altı üyesi, Mısır ve Ürdün’ü bir araya getiren “Orta Doğu Stratejik İttifakı” çabasının sekteye uğraması ihtimali konuşuluyo­r.

Riyad, Trump ile iş tutmanın tehlikeler­ini ve sınırların­ı görmek zorunda. Türkiye ile ilişkileri­ni güvenli bir zeminde işbirliği üzerinden kurmak mecburiyet­inde. Hırsın kontrol altına alınması şart. Gizli operasyonl­ar ancak dostluklar­ı bozar. BurHAnEttI­n.DurAn@sABAH.Com.tr

 ?? ?? BurHAnEttI­n DURAN
BurHAnEttI­n DURAN

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye