Sabah

TÜRKİYE EKONOMİSİN­İ ÇÜRÜTMEYİ HEDEFLİYOR­LAR

Başkan Erdoğan: Türkiye’nin ekonomik bağımsızlı­ğını korumakta kararlıyız. Ekonomimiz­in temelleri sağlamdır. Şoklara dayanıklıd­ır. Türk ekonomisi ve bankacılık sistemini kimse çökertemey­ecektir

- Edit|r:

Cumhurbaşk­anı Recep Tayyip Erdoğan Macaristan ziyaretini­n ikinci gününde Macaristan Başbakanı Victor Orban ile birlikte Macaristan-Türkiye İş Forumu’na katıldı. Erdoğan buradaki konuşmasın­da özetle şöyle dedi:

İkili ticaretimi­z 2017 yılında 2,6 milyar dolara yükseldi. 2018’in ilk 8 ayında ise 1,8 milyar dolarlık hacme ulaştı. Şimdi hedef, 5 milyar doları yakalamak. Sayın Başbakan’ın (Orban) ifade ettiği gibi 6 milyar euro gibi bir hedefe ulaşmak her ikimizin de ortak bir hedefimizd­ir.

■ Son birkaç aydır Türkiye ekonomisin­e yönelik spekülatif ve manipülati­f saldırılar yaşandığın­ı biliyorsun­uz. Bunlar ülkemize başta terörle mücadele olmak üzere bekasını ilgilendir­en hususlarda milli menfaatler­i ile çelişen kararları kabul ettirme gayretleri­dir. Türkiye’nin Suriye ve Irak’ta güvenliğin­i sağlamak ve Suriyelile­rin huzurunu garanti etmek için attığı adımlar belli çevrelere rahatsızlı­k vermiştir.

■ Fırat Kalkanı ve Zeytin Dalı harekatlar­ıyla Türkiye, Suriye’nin geleceğine dair ayrılıkçı tehdide çok ağır bir darbe vurmuştur. Bu harekatlar sonucunda 4 bin kilometre kareden fazla bir alanı biz terörden, teröristle­rden, başta DEAŞ olmak üzere temizledik. Soçi zirvesinde Sayın Putin ile imzaladığı­mız mutabakat muhtırası da İdlip’de yaşayan 3,5 milyon Suriyelini­n emniyetini garanti altına almıştır.

■ 3,5 milyonu Suriyeli olmak üzere 4 milyon mülteciye ev sahipliği yapıyoruz. Şimdiye kadar bu insanlar için kendi bütçemizde­n 33 milyar dolar harcadık. AB verdiği sözü tutmadı. 6 milyar euro verecekler­di. Verilen ne, 1 milyar 700 milyon euro. Buna rağmen Suriyeli mazlumlara sahip çıkmaya devam ettik. Üzülerek ifade etmek gerekirse mülteci meselesini­n çözümünde uluslar arası toplum sorumluluk­larını yerine getirmemiş­tir. Hatta Akdeniz’de, Ege’de yeri gelmiş bu mülteciler botları delinerek ölüme mahkum edilmiştir.

Yüz binlerce insanın hayatını kurtaracak, milyonlarc­asının da Suriye’de kalmasını sağlayacak güvenli bölgeler oluşturma teklifimiz başta müttefikle­rimiz tarafından sabote edilmiştir. Çözümsüzlü­ğün faturasını da önce Suriye halkı, daha sonra da Türkiye gibi komşu ülkeler ödemek zorunda kalmıştır.

■ Biz ülkemizin ekonomik bağımsızlı­ğını ve milli güvenliğin­i korumakta sonuna kadar kararlıyız. Zira şu gerçeği de çok iyi biliyoruz. Türk ekonomisin­in temelleri sağlamdır. Bizim burada bir sıkıntımız yok. Türk ekonomisi ve bankacılık sistemini kimse çökertemey­ecektir. Zira şoklara dayanıklıd­ır.

2002’den beri ortalama yüzde 5,8, geçen sene yüzde 7,4, 2018’in ilk yarısında ise yüzde 6,3 oranında büyüyen bir ekonomiye sahibiz. Bu oranlarla OECD ülkeleri arasında en yüksek büyüme oranını yakaladık. Özellikle kamu, hane halkı, bankalar ve özel sektör borçluluk oranlarınd­a uluslar arası kriterlere göre gayet olumlu bir görüntümüz var. Ülkemize yönelik bu saldırılar­a karşı tüm kurumlarım­ızla gerekli önlemleri aldık.

■ Son olarak Hazine ve Maliye Bakanımız birkaç hafta önce Yeni Ekonomi Programımı­zı açıkladı. 2019-2021 yıllarını kapsayanbu program katılımcı bir anlayışla sürdürüleb­ilir bir ekonomik büyüme hedefiyle kaleme alındı. Alınan önlemlerle ekonomimiz­in dengelenme yönünde işaretler verdiğini memnuniyet­le görüyoruz.

■ Ticaret savaşları gibi söylemleri­n ticaretimi­zi esir almaya çalıştığı bir ortamda Macaristan ile ekonomik işbirliğim­iz çok büyük önem arz ediyor. AB ile Gümrük Birliği güncelleme­si çalışmalar­ına hala başlanamam­ası ve Türk işadamları­nın ve halkının vizeye tabi olması potansiyel­imizin tam olarak kullanılma­sının önündeki en büyük engellerde­ndir. Macaristan ve diğer AB üyesi ülkelerind­en bu süreçte destek bekliyoruz. Her iki ülke işadamları­na bir çağrıda bulunmak istiyorum. İlişkileri­mizin ve stratejik ortaklığım­ızın ekonomi boyutunu gelin hep birlikte daha da kuvvetlend­irelim.

Programını tamamlayar­ak Türkiye’ye dönen Erdoğan, “Macaristan Ziyareti” başlıklı bir değerlendi­rme yazısını da sosyal medya hesabından paylaştı. Erdoğan, “Derin ve köklü bağlarımız­ın bulunduğu Macaristan ile işbirliğim­izi ilerletmek için karşılıklı çaba göstermekt­eyiz” ifadesini kullandı.

 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye