Sabah

CHP’nin af önerisi Papaz Brunson’ı kapsıyor mu?

-

Devlet BAHçElI’nin hukuki olarak “özel af” kapsamına giren önerisi “üzerine çalışan CHP’lI ArkADAşlAr”DAn BomBA bir öneri geldi.

Dünyadaki örnekleri inceledikl­erini kaydeden CHP ADAlEt KomIsyonu Başkanı

ZEynEl EmrE şu önerisiyle ufkumuzu açtı:

“Verilen cezalarda seçenek yaptırımla­ra da bakmak lazım. Dünyadan örnekleri inceliyoru­z. Brezilya’da çıkan bir afta cezaevinde BIr kItAp okuyup onun özetini verirseniz InFAzDAn 4 Gün Düşüyor. Cezanın amacı ıslah ve topluma yeniden kazandırma ise siz halkın karşısına seçenekler­le de çıkabilmel­isiniz.”

Neden olmasın?

Ama önce bazı noktaların açıklığa kavuşturul­ması gerekiyor. En önemli sorun da HAnGI Hükümlünün HAnGI kItABı okuyacağı konusu.

★★★

Öyle ya, mahpus tutar da kendi istediği kitabı okursa... Ve kendisine uygun olmayan bir kitap seçip vekilimizi­n dediği gibi “ıslAH” olACAğınA daha da BEtEr olursA...

Mesela AlAAttIn ÇAkıCı... Ben Mario Puzo’nın

(Baba) eserini okumak istiyorum derse kabul edilecek mi?

Ya da “konulu” bir tartışmanı­n ardından Burnunu kırDığı şArkıCıyı hastanede silahla ziyaret edip HAvAyA sıktığı iddia edilen futbolcu Arda gibi davranıp zamanında içeri girmiş bir “kader kurbanı...” okuyacağım” diye tutturursa ne olacak?

Bu durumda sanırım CEzAsınDAn DüşülECEk mahkûmun HAnGI kItABı okuyacağın­a yargının karar vermesi daha doğru olur.

RAHIp Brunson kitap affından yararlanma­k mı istedi... KoyArsınız KurAn’ı önünE, bak nasıl “ıslah” oluyor, bir daha “EvAnGElIst­lIk” yApıyor mu?

★★★

Aranızda, CHP’nin kItAp okumAyı BIr CEzA olarak gördüğü önerisini hafif bulanların­ız olabilir...

Ancak Türkiye’de kItAp okumA CEzAsınA çArptırılA­n Ilk kIşI olan Alparslan Yiğit’in bir gazeteye verdiği röportajın­dan aldığım şu satırları okuyunca fikirleri değişecekt­ir sanıyorum:

- Cezayı duyunca ne dediniz? - Ben DElIkAnlı ADAmım dedim, bu cezayı verirseniz HErkEs BEnImlE AlAy EDEr dedim. HA EvDE BulAşıklAr­ı yıkAmışsın HA kütüpHAnED­E kItAp okumuşsun... Ama hâkim bey kararını değiştirme­di.

- KütüpHAnEy­E Ilk GIrDIğInIz­DE nElEr HIssEttInI­z"

- Önce çok kötü HIssEttIm kendimi. İşkEnCE GIBIyDI. Sanki bütün kasaba beni izliyor da kıs kıs Gülüyor gibi geliyordu bana. Başıma da bir adam dikmişler beni takip ediyor. Aslında okuyor GIBI yApıp sayfaları geçiştiriy­ordum. Ama hâkimin okuduğum yerlerden sınav yapabilece­ğini söylediler, sonra okumaya başladım. Çok zorlAnDım, AllAH DüşmAnımA BIlE BöylE CEzA vErmEsIn!

- Keşke HApIs yAtsAyDım DA okumAsAyDı­m dediğiniz oldu mu?

- Başından beri öyle dedim zaten. Belediye başkanımız “sabıkana işlenir, iş bulamazsın bir daha” deyince BAğrımA tAş BAsArAk okuDum. Yoksa 15 gün nedir ki AslAnlAr gibi yatar çıkardım, köy kAHvEsInE girerken de BAşımı DIk tutardım. (Selahattin Kınalı, 9DWDQ *D]HWHVL +D]LUDQ

melih.altinok@sabah.com.tr SMS: MA yaz 4122’ye gönder. (1.60 TL) MH: 444 88 81 Faks: (0212) 354 36 19

 ??  ?? Melih ALTINOK
Melih ALTINOK
 ??  ??

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye