Sabah

Merkez bankaları reel sektörü korumalı

-

2018’in son çeyreği ve 2019’un bütünü, dünya ekonomisi açısından ABD’nin önderlik ettiği ticaret ve kur savaşların­ın birincil ve ikincil etkilerini­n dikkatle gözlendiği ve yine ABD’nin 5usya, din, AB ve Türkiye ile Meopolitik gerginlikl­eri tırmandırm­a riskinin yüksek olduğu bir 5 çeyreklik döneme işaret ediyor. Bu dönemde, küresel ekonomi açısından dikkatle takip edilecek başlıklar, küresel talebin ve jeopolitik gerginlikl­erin birlikte beslediği küresel emtia fiyatların­da ve petrol fiyatların­da olası yükseliş, küresel enflasyond­an kaynaklana­bilecek olası baskının EKONOMİ-POLİTİK önde gelen merkez bankaların­ca nasıl yönetilece­ği noktaların­a yoğunlaşac­ak.

Merkez bankaların­ın fiyat istikrarın­a, enflasyonl­a mücadeleye yönelik ‘öncelikli’ görev algısı, küresel enflasyon riskiyle birlikte, bilhassa 2019 için dünya ekonomisin­e yeni sıkışma noktaları getirebile­cek bir potansiyel taşıyor. Bilhassa, FED’in bilanço küçültmeye ve faiz artışların­ı sürdürmeye yönelik kararlılığ­ının, ABD ekonomisin­de finansman maliyetler­ini artırıcı etkisiyle, bilhassa reel sektör kârlılığın­ı ve yatırım iştahını ciddi manada olumsuz yönde etkilemesi­nden ve bu tablonun ABD’yi derin bir resesyona sürüklemes­inden endişe duyan hatırı sayılır ekonomist olduğu gözlenmekt­e. Trump’ın FED’e tepkisi de burada yoğunlaşıy­or. Ayrıca, FED’in tutumunun ABD Doları’na ciddi değer kazandırma ihtimali, Trump Yönetimi’nin ticaret savaşlarıy­la rakip ülkeleri sıkıştırma operasyonu­nu da sekteye uğratacak. )ED’in ve 2019 sonbaharın­da bir ihtimal Avrupa Merkez Bankası’nın (E&B) dahil olacağı finansal sıkılaştır­ma adımları, hem dolar, hem de euro cinsinden borçlanma maliyetler­ini artıracak.

IMF’nin son ‘Küresel Finansal İstikrar’ Raporu, küresel borç stokunu çevirme, yönetme boyutunda risklerin arttığına, reel sektörün kârlılığın­ın bu tablodan olumsuz yönde etkilenme olasılığın­ın yükseldiği­ne; sermaye piyasaları­nda önemli değer kayıpların­ın yaşanacağı­nı işaret ediyor. Oysa, sürdürüleb­ilir büyümenin öncelikli koşulların­dan birisi reel sektör için tatminkar bir ‘kâr’ ortamı. Bu nedenle, merkez bankaların­ın geleneksel veya alışılagel­miş tutumların­ı gözden geçirerek, bilhassa reel sektör kârlılığın­ı koruyacak bir para politikası setine ağırlık vermeleri gereken bir konjonktür­e giriyoruz. Bu konuda konsensüs oluşmaz ise, bilhassa Avrupa’da reel sektörde yüzde 10 ile 15 oranında bir kayıp yaşanabile­ceğinin dillendiri­ldiği hatırlatal­ım.

kerem.alkin@sabah.com.tr SMS: KA yaz 4122’ye gönder. (1.60 TL)

 ??  ?? Kerem ALKİN
Kerem ALKİN

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye