Sabah

28 girişime 14 milyon dolarlık yatırım

STARTUPS.WATCH’ıN 3’üNCü çEYREK VERILERINE GöRE BU YıL 28 GIRIşIME, 14 MILYON DOLARLıK YATıRıM YAPıLDı. YıLıN ILK DOKUZ AYıNDA ISE 65 GIRIşIM 43 MILYON DOLARLıK YATıRıM ALDı. EN BüYüK ILGIYI ISE YINE VIVENSA, LIDYANA VE MODANISA GIBI E-TICARET GIRIşIMLER­I

-

Türkiye girişim ekosistemi 3’üncü çeyrek rakamları Kolektifho­use Maslak 42’de düzenlenen Startups.watch etkinliğin­de açıklandı. 2018’in temmuz, ağustos ve eylül aylarını kapsayan Startups.watch Türkiye girişim ekosistemi verilerine göre 28 yatırım anlaşmasın­da e-ticaret girişimler­i aslan payını aldı.

Türkiye girişim ekosistemi­nde 3 ayda 14 milyon dolarlık yatırım anlaşması yapılırken, yılın ilk 9 ayında toplam rakam 43 milyon dolara ulaştı.

Girişim etkinliğin­de yatırım alan 3 girişim ve girişim sermayesi şirketi etkinlikte deneyimler­ini paylaşma şansı buldu. E- ticaret dışında diğer yatırım anlaşmalar­ını da hizmet, perakende, restoran ve yemek sektörü girişimler­i oluşturdu.

Yılın 9 ayında toplam 21’i erken aşama yatırım olmak üzere 65 girişim yatırım anlaşması yapmayı başardı. Dijital Girişimci Ekonomisi

Erken aşama yatırımlar­ın yüzde 18’i kurumlar tarafından yapıldı. 2017 yılı yatırım tutarı ve adedi bakımından diğer yılları geride bırakırken 2018’de kurumların oranının arttığı görülüyor. Açıklanan hisse bazlı yatırımlar­da Growth Circuit ve Gamer’s Qube ön tohum aşamasında yatırım anlaşmasıy­la dikkat çekti. yapmayı tercih etti. Açıklanan yatırım anlaşmalar­ına bakılacak olursa girişim başına yatırım miktarı azalsa da girişim sayısının arttığı görülüyor.

Girişim ekosistemi­ne ülkelerin ilgisi her geçen gün artıyor. Türkiye, bulunduğu konumu korumak yerine üst sıralara çıkarak rekabet gücünü artırmayı hedefliyor.

3’üncü çeyrekte 14 milyon dolarlık yatırımla Türkiye, Avrupa sıralaması­nda Avusturya, Çek Cumhuriyet­i ve Yunanistan’ın üstüne çıkmasına karşılık İzlanda’nın gerisinde kaldı. Bu nedenle nüfusu ve ekonomisin­e oranla Türkiye hak ettiği konumda bulunmuyor. Teknoloji girişimler­ine yatırım konusunda devletin ve kurumların daha cesur adım atması şart. Erken aşama dışında ileri aşamada yatırım alan girişimler­in sayısının artması ekosistemi­n daha da derinleşme­sini sağlayacak.

 ??  ?? FOTOĞRAFLA­R: SAFFET AZAK
FOTOĞRAFLA­R: SAFFET AZAK
 ??  ?? TIMUR.SIRT#SABAH.COM.TR
TIMUR.SIRT#SABAH.COM.TR
 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye