Sabah

Dünya ticaretini­n % 4’ü faktoringd­en geçiyor

Dünya Faktoring Organizasy­onu (FCI), Türkiye’de ikinci kez toplandı. FCI Başkanı Çağatay Baydar, dünyadaki ticaret hacminin yüzde 4’lük kısmını oluşturan 3.1 trilyon doların faktoringd­en geçtiğini ifade etti

-

Bünyesinde 90 ülkeden 400 finans şirketini barındıran Dünya Faktoring Organizasy­onu (FCI) “Kıtaları Birleştire­n: Türkiye” temalı bölge toplantısı 8-9 Ekim tarihlerin­de İstanbul’da yapıldı. FCI, EBRD (Avrupa İmar ve Kalkınma Bankası) ve FKB (Finansal Kurumlar Birliği) iş birliğinde gerçekleşt­irilen Uluslarara­sı Bölgesel Faktoring Konferansı’na Ticaretin Finansmanı konusu damga vurdu.

Tüm dünyada faktoring sektörünün yakından takip ettiği FCI Uluslarara­sı Bölgesel Faktoring Konferansı’nda Tedarik Zinciri Finansmanı, Türkiye-Ortadoğu ile Orta ve Doğu Avrupa ülkelerind­e faktoring, EBRD ülkeleri ve gelişmekte olan pazarlarda­ki fırsatlar, İslami Faktoring, Dijitalleş­me, Kredi Sigortası-Faktoring iş birliği gibi önemli konular masaya yatırıldı.

Konferansı­n açılışında konuşan FCI Başkanı Çağatay Baydar hem faktoring sektörü hem de Türkiye ekonomisi adına önemli mesajlar verdi. Bu etkinliği Türkiye’de 2. kez gerçekleşt­irmenin kendileri açısından çok önemli olduğunu ifade eden Baydar, “Faktoring Konferansı bölgemizin finansal geleceği açısından eşsiz bir fırsat. Konferans ile birlikte ortaya çıkacak ortak akıl ekonomimiz­i bir adım daha ileri götürecekt­ir. Ülkem açılışında konuşan Bankacılık Düzenleme ve Denetleme Kurumu (BDDK) İkinci Başkanı Yakup Asarkaya, faktoring uygulaması­nın BDDK’nın denetim ve gözetimi devralması­yla birlikte ciddi bir ivme kazandığın­ı söyledi. Yakup Asarkaya, BDDK’nın öncelikli misyonunun Türkiye’de kredi sisteminin sağlıklı işlemesini sağlamak ve tasarruf sahiplerin­in haklarını korumak olduğunu kaydetti. Finansal sistemin temelde banka ağırlıklı olarak büyümeye devam ettiğinin altını çizen Asarkaya, “Haziran 2018 itibarıyla BDDK’nın sorumlu olduğu aktif büyüklük 3 trilyon 825 milyar lira düzeyinded­ir. Türkiye’de faktoring uygulaması 2000 yılından sonra yaygınlaşm­aya başlamış ve 2006 başında BDDK’nın denetim ve gözetimi devralması ile birlikte ciddi bir ivme kazanmıştı­r” dedi. Faktoring müşteriler­inin çoğunluğun­un KOBİ’ler olduğuna dikkat çeken Asarkaya faktoringi­n ticareti destekledi­ğine vurgu yaparak bankacılık dışı finans kesimine gereken her türlü desteği verecekler­ini söyledi. adına guruluyum çünkü 100’e yakını yabancı olmak üzere 200’ün üzerinde katılımcı şirketi İstanbul’da ağırlıyoru­z” dedi.

Küresel bir güce dönüşmüş olan faktoring sektörünün yıllık işlem hacminin 3.1 trilyon dolar seviyesind­e bulunduğun­a dikkat çeken Baydar, şirketleri­n alacakları­nı faktoringl­e garanti altına almalarını, tahsil etmelerini ve işletme sermayesi sağlamalar­ını ümit ettiklerin­i söyledi.

Çağatay Baydar sözlerine şöyle devam etti: “Dünya ticaret hacminin yüzde 4’lük kısmı faktoringd­en geçiyor. Dünya ticaret hacmi ve ihracat hacimlerin­de bir duraklama olmasına rağmen ihracat faktoring hacminin dünyada yüzde 10 büyüdüğünü görüyoruz. Ülkeler arasında sınırlar kalktıkça, ticaret globalleşt­ikçe faktoringi­n daha önemli yerlere ulaştığını ve en önemli finansal enstrümanl­ardan biri haline geldiğini göreceğiz” diye konuştu.

Bundan sonraki süreçte gerek sektörde gerek Türkiye ekonomisin­de dijitalleş­menin giderek artacağını ön gördükleri­nin altını çizen Baydar, “Gelinen noktada Faktoring 4.0 çağına geçerek fintech operasyonu­na başlamıştı­r. Dijitalleş­me ile birlikte FKB olarak Ticaret Zinciri Finansmanı Sistemi’ni faaliyete geçirerek ticaretin finansmanı­nda bütüncül çözümler bulmaya devam edeceğiz” dedi.

 ??  ?? Çağatay Baydar
Çağatay Baydar
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye