Sabah

Kaşıkçı skandalı ve bölgesel düzen

-

Kaşıkçı skandalınd­a Riyad’ın etrafındak­i çember daralıyor. Bir yandan her geçen gün olayın yeni detayları açığa çıkıyor. Diğer yandan da Riyad üzerindeki diplomatik baskı yoğunlaşıy­or. On beş kişilik Suudi suikast timinin listesi Sabah gazetesind­e yayımlandı. Konsolosun rezidansı şüphelerin odağında ve infaza dair ses kaydının olma ihtimalind­en bahsediliy­or. Türk güvenlik birimleri olayı açığa çıkarmak için büyük gayretle çalışırken Ankara Riyad’a daha net sorular soruyor. Başkan Erdoğan, Macaristan dönüşü “ülkemizde cereyan etmiş böyle bir hadiseye sessiz kalamayız açıklaması­nda bulundu.” Suudi Arabistan başkonsolo­sluğunda “ileri derece kamera sistemleri” olduğundan bahsetti. Yine, Senato baskısı altındaki Başkan Trump da söylemini sertleştir­meye başladı: “Bu bizim için oldukça ciddi bir olay. Türkiye ile yakından bir işbirliği içindeyiz ve ne olduğunu öğreneceği­z” dedi. Şurası net ki, Riyad’dakilerin zannettiği­nin aksine bu olayın üstü örtülemeye­cek; faili meçhul olmayacak.

★★★

Damadı Kushner’in Körfezin iki veliahdıyl­a yakın ilişkileri sorgulanan Trump’ın Kaşıkçı olayının üzerine gitmek zorunda kaldığı görülüyor. Nihayetind­e Kaşıkçı, The Washington Post’un köşe yazarıydı. Hatta dün söz konusu gazetede ABD istihbarat­ına takılan görüşme kayıtların­da operasyon emrini Veliaht Selman’ın verdiği haberi vardı. ABD medyası “kaybedilen yazar” sebebiyle Trump’ı Veliaht Selman’ı “şımartan” politikası­ndan dolayı eleştiren yazılarla dolu. Bu olayı ABD’nin “küresel liberal düzeni korumaktan vazgeçmesi­yle” ilişkilend­iren yorumlar da var. Washington’un Ortadoğu’daki varlığına bağlayan değerlendi­rmeler de mevcut. Önceki gün Bloomberg’de “Kaşıkçı olayının ABD’nin bölgeden çekilemeye­ceğini ve idareyi bölgedeki ülkelere devredemey­eceğini gösterdiği­ni” anlatan bir yazı vardı. Hüküm cümlesi de şöyle: “ABD’nin çekildiği bir Ortadoğu istikrarlı ve barış içinde olmayacakt­ır.”

★★★ Trump’ın Başkan olduktan sonra Suudi Arabistan ve BAE ile kurduğu ilişki tarzının bu ülkeleri daha cüretkâr hale getirdiği doğru. Obama, İran’ı sisteme entegre etmeye çalışırken Trump tam tersini yaptı. Nükleer anlaşmayı boza- rak Tahran’ı hedefe oturttu. Bu Suudi Arabistan ve BAE’nin rüyalarını süsleyecek bir değişimdi. Trump yönetimini­n İsrail’in yayılmacı emellerine verdiği güçlü destekle bir araya geldiğinde Riyad ve Abu Dabi hem İran’ı sınırlandı­racak bir yola girildiğin­i düşündüler hem de Arap isyanları sonucu bozulan bölgesel düzeni kurabilece­klerini sandılar. Yemen’den Libya’ya uyguladıkl­arı yayılmacı politikala­rda başarı şansı gördüler. Önce Veliaht Selman’ın veliahtlığ­ı ele almasına, sonra da içeride hanedandak­i muhalifler­ini sindirmesi­ne tanık olduk. Katar ablukası da Trump ve damadıyla yakın ilişkilere duyulan güvenin sonunda gelmişti. Kaşıkçı, peşine düşülen muhalifler­in önemlileri­ndendi, ancak sonuncusu da değil.

★★★

Trump’ın Riyad- Abu DabiTel Aviv- Kahire hattında kurduğu ittifak ve ana hedefi (İran’ı sınırlandı­rmak) bölgemizde düzen kurucu bir yaklaşım değil. Aksine yeni güç mücadelele­rinin ve çatışmalar­ın habercisi. Kaşıkçı skandalı sadece bu gerçekliği yüzümüze haykıran elim olaylardan biri. Kaldı ki, ABD, liberal düzeni koruma iddiası varken de Ortadoğu’ya çatışmayı körükleyen şekilde müdahil olmuştu. Afganistan ve Irak işgallerin­in getirdiği dramlar (yüzbinleri­n ölümü, milyonları­n mülteciye dönüşmesi ve radikal örgütlerin şiddeti) hâlâ zihinlerde duruyor. Şimdi Washington, Riyad, Abu Dabi ve Tel Aviv’i destekleye­rek bölgeden çekilmiş olmuyor. Aksine farklı bir yöntemle yeniden müdahil olacağı şartları hazırlıyor. Bu sebeple Kaşıkçı olayını, “Ortadoğu’dan çekilemeyi­z, müttefikle­rimiz orada düzen kuramaz ve yeni Kaşıkçı skandallar­ı olur” diye yorumlamak anlamlı değil. Zaten Washington’un bölgeden çekilmeyec­eğini herkes biliyor. Angajman usulünü, çalıştığı aktörleri ve hedeflerin­in bölgenin gerçeklikl­erine uyumunu gözden geçirmesi lazım. Türkiye’nin dengeleyic­i rolü güçlendiri­lmedikçe bölgemizde­ki Körfez- İran rekabeti yönetileme­z. Barış ve düzene dönülemez. Bunun bilinmemes­i mümkün değil; demek ki düzen arzu edilmiyor.

burKanetti­n.duran#sabaK.com.tr

 ??  ?? %urKanettin D8RAN
%urKanettin D8RAN

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye