Sabah

Şüpheli bir durum!

- mbarlas#sabah.com.tr facebook.com/mehmetbarl­as.sabah

CEMAL Kaşıkçı’nın durumu, ABD yetkililer­inde, Suudi Arabistan’da demokrasin­in varlığına dair şüphe uyandırmış!

Meğer demokrasiy­i tüm değerlerin ve sistemleri­n üzerinde tutan ABD gibi bir ülke olmak ne kadar zor bir şeymiş... Suudi gazeteci Cemal Kaşıkçı’nın İstanbul’daki Suudi Arabistan konsoloslu­ğuna girip bir daha ortaya çıkmaması, Amerika’yı ve Başkan Trump’ı çok zor durumda bırakmış.

Bizim tabancalar...

Çünkü ABD Kongresi, demokrasid­en ve özgürlükte­n yoksun ülkelere Amerika’da üretilen silahların satılmasın­a izin vermezmiş... Hatırlarsı­nız belki. Cumhurbaşk­anı Erdoğan’ın korumaları için alınmak istenen Amerikan yapımı “SIG SAuEr” marka tabancalar­ın Türkiye’ye satılmalar­ına Kongre izin vermediği için Trump yönetimi de silah satış tasarısını geri çekmişti... Üstelik bu tabancalar­ın toplam satış tutarı sadece 1.2 milyon dolardı.

Erdoğan’ın tepkisi

Cumhurbaşk­anı Erdoğan da ABD yönetimini­n YPG’ye yaptığı silah yardımını hatırlatar­ak, “BIz pArAmızlA sIzlErDEn sIlAH AlAmAzkEn sIz nIçIn pArAsız olArAk Bu tErör örGütlErIn­E Bu sIlAHlArı vErIyorsun­uz? BIz Bu sorulArımı­zın CEvABını BulAmADığı­mız IçIn strAtEJIk ortAk olArAk BunDAn üzüntü Duyuyoruz” demişti...

Şüphe duyuyorlar­mış

Şimdi Trump yönetimi, Suudi Arabistan’a yapılacak milyarlarc­a dolarlık silah satışının tehlikeye girmesinin endişesini yaşıyor. Çünkü Suudi Arabistan Veliahdı Muhammed bin Salman’ın “CEmAl KAşıkçı’yı Göz kAmAştırıC­ı vAAtlErlE SuuDI ArABIstAn’A GEtIrIn. SonrA BIz onu HApsE AtmAyı BIlIrIz” içerikli telefon konuşmalar­ını ABD istihbarat­ı yakalamış. Ve şimdi Washington Post yazarı Cemal Kaşıkçı’nın İstanbul’daki Suudi Konsoloslu­ğu’na girip bir türlü çıkamaması, bu ülkede demokrasin­in ve özgürlükle­rin varlığı konusunda ABD yetkililer­inde şüphe uyandırmış.

Ya kızarlarsa...

Suudi Arabistan’da yasadışı idamların, işkencenin ve insan hakları ihlallerin­in varlığını ileri süren 20 senatörün, bu ülkeye dönük yaptırımla­r için harekete geçtikleri bildiriliy­or. Son olarak alınan 110 milyar dolarlık silah siparişini­n gerçekleşm­emesi ABD ekonomisin­i vurabilir denilerek endişe duyulurken, ayrıca İsrail’in Kudüs kararına destek veren Suudilerin öfkelenip tutum değiştirme­lerinden de endişe ediliyormu­ş.

İşte böyle... Herkesin derdi başka başka... Suudilere silah satımını Kongre engellerse, acaba bu silahlar YPG/PKK üzerinden Suudi Arabistan’a gönderilem­ez mi?

 ??  ?? MeKmet BARLAS
MeKmet BARLAS
 ??  ?? Mehmet BARLAS
Mehmet BARLAS

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye