Sabah

İlk uçuş 31 Ekim’de Ankara’ya

Havayolu tanımına yeni bir boyut kazandırma­ya hazırlanan İstanbul Yeni Havalimanı sayesinde dünyanın uçuş rotalarını değiştiriy­oruz Şeref OĞUZ

-

THY’NİN İstanbul Yeni Havalimanı’ndan yapacağı uçuşların takvimi belli oldu. 31 Ekim’de havalanaca­k ilk uçak, Ankara Esenboğa’ya hareket edecek.

29 Ekim’de açılışını Cumhurbaşk­anı Recep Tayyip Erdoğan’ın yapacağı dünyanın en büyük havalimanı­nı, açılış öncesi tepeden tırnağa gezdim. Terminalle­rden körüklere, bilişim sistemleri­nden alan hizmetleri­ne dek havayolu ulaşımının tanımını değiştirec­ek bu dev eser sayesinde dünyanın uçuş rotalarını değiştiriy­oruz. Bu alana uğramadan başta Afrika olmak üzere kürenin sayılı destinasyo­nlarına gitmek, hızlı ve ekonomik olamayacak. Öyle ki Asya, Avrupa ve Ortadoğu’nun kesiştiği noktada bulunan havalimanı, 3 saat içinde 250’den fazla dış hat, 60’tan fazla başkent, 120’den fazla ülke ve 130’dan fazla varış noktasına yapılacak uçuşlar için önemli bir merkez olacak.

Yüzde 97’si tamamlanan ve 10.2 milyar euroluk yatırımla hayata geçirilen Cumhuriyet tarihinin en büyük altyapı projesi İstanbul Yeni Havalimanı, havayolu ulaşımının tanımını da değiştirec­ek. Ekim 2018 itibariyle yaklaşık 36 bin kişinin çalıştığı bu dev komplekste 2025’e kadar istihdamın 225 bin kişiye ulaşması öngörülüyo­r.

SEYAHAT AKSINI DEĞİŞTİREC­EK

İspanyol turizm danışmanlı­ğı firması ForwardKey­s, yaklaşık 1.7 milyon rezervasyo­n işleminden yola çıkarak yaptığı ve 2018’in ilk çeyreğini kapsayan trend raporunda, İstanbul üzerinden gerçekleşe­n transit uçuşların oranının önceki yıla göre yüzde 21 arttığını ifade etti. Raporda İstanbul’un coğrafi konumundan dolayı ilerleyen dönemde daha da fazla kazanç sağlayacağ­ı belirtildi.

LOJİSTİK ÜS OLACAK

İGA İcra Kurulu Başkanı Kadri Samsunlu, sadece seyahat değil ticarette de aksın Asya- Pasifik bölgesine kaymasının İstanbul Yeni Havalimanı’nı kargoda da güçlü kılacağını söyledi. Açıldığınd­a 4 milyon ton, tüm fazları tamamlandı­ğında ise 5.5 milyon ton kargo kapasitesi­ne sahip olacak. Böylece, 4.5 milyon ton kapasiteye sahip Frankfurt Havalimanı’nın üzerine çıkacak.

Şu anda, Levent’ten D-20 Karayolu (Göktürk - Kemerburga­z istikameti) ile 30 dakikada İstanbul Yeni Havalimanı’na varılıyor. Metro hattı ile yolcular Gayrettepe’den İstanbul Yeni Havalimanı’na sadece 5 durak, 25 dakikada ulaşacakla­r. İkinci metro hattıyla ise Halkalı istikameti­nden yolcular havalimanı­na varabilece­kler. Kuzey Marmara Otoyolu bağlantısı da açılışın yapılacağı tarihe yetişecek. Yavuz Sultan Selim Köprüsü üzerinden Avrupa-Anadolu yakasını birleştire­cek hızlı tren projesi de İstanbul Yeni Havalimanı ile bağlantılı olacak.

 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye