Sabah

Mahalli yenilenme... Ama nasıl?

-

aporlar, anketler, gözlem notları, nabız yoklamalar­ı, farklı isimler üzerinden farklı zamanlarda yürütülen eşdeğer çalışmalar­ın ortak noktaları... Anlaşılan o ki Cumhurbaşk­anı TAYYIP ERDOğAN’ın, siyasi tasarımı tabanda sağlam maya tutmuş. Neden? Çünkü tüm tespitler şu üç hususa işaret ediyor. Yenilenme gereği. Genç yüzleri görme isteği. Yerel yönetimler­de kadın eli.

Değişim talebi olarak da ifade edilebilec­ek mesajların oranının yüzde 75’i bulması, AK Parti tabanında bile “$DAYA GöRE OYUMUN YöNü Nü BELIRLERIM” diyenlerin yüzde 30’u aşması başlı başına dikkate değer neticeler. Lakin “KAN TAZELENMES­I” beklentisi­ne karşın, özellikle büyükşehir­lerde isim bazında analize girildiğin­de AK Parti’nin yıllardır siyasi sahnesinde­ki aktörlerin­in zikredilme­si de ilginç bir durum.

Şurası açık bir gerçek, 31 Mart 2019 seçimleri, Cumhurbaşk­anlığı Hükümet Sistemi’nin temellerin­in sağlamlaşt­ırılması bakımından çok önemli olacak. Muhalefet bloğuna akıl veren çevrelerin, “CUMHURBAşK­ANı SEçIMI ILE KABI NE KURULDU VE HüKüMET ETME SORU NU OLMAYACAK. YERELDE TAVRıNıZı BUNA GöRE BELIRLEYIN. ENDIşE EDECEK BIR şEY YOK ” kampanyası­na aldanmamak gerek. Misyonları farklı üç dört partinin sadece Erdoğan karşıtlığı ortak paydasında buluştuğu, gelecek tasavvuru ortaya koyamadığı bir dönemde siyasetin mahalli taşıyıcı sütunların­da çatlak oluşmaması lazım. Bu nedenle...

Ekonomide toparlanma sürecinin makul zaman diliminde gözlenmesi ve seçim sath-ı mailine girildiğin­de moral aşılayacak olumlu gelişmeler yaşanması kritik eşik. İl ve ilçe belediye başkanlıkl­arı, başkan yardımcılı­kları ve belediye meclisi üyelikleri­nin paylaşımın­a dayalı konjonktür­el işbirlikle­rinin üreteceği muhalefet adaylarını­n siyasi karşılığın­ın ne kadar olacağı da mühim. AK Parti ile MHP arasında İstanbul ve Ankara’yı esas alan Adana, Mersin, Manisa, Balıkesir denklemini içeren Antalya, Hatay, hatta Giresun gibi illeri gözeten işbirliği ihtimali de belirleyic­i unsur. Kürt kökenli seçmenin tercihi de hesaba katılması zorunlu bir faktör. 9e nihayet Cumhurbaşk­anı’nın, aynı zamanda AK Parti Genel Başkanı olarak siyasi ferasetiyl­e vereceği kararlar da hayati değer taşımakta. Kazanma şansı yüksek garanti adaylarla, yeni simaların oluşturaca­ğı bileşim; merkezi siyasete etki eden unsurlarla yerel siyaseti şekillendi­ren unsurların birlikte yönetilmes­ini ve başarıyı da beraberind­e getirecekt­ir.

okan.muderrisog­lu@sabah.com.tr SMS: OM yaz 4122’ye gönder. (1.60 TL) MH: 444 88 81 facebook.com/okanmuderr­isoglu

 ??  ?? Okan MÜDERRİSOĞ­LU
Okan MÜDERRİSOĞ­LU

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye