Sabah

2023 için yap-kiraladevr­et modeli

2023’e kadar 454.7 kilometrey­e çıkarak ikiye katlanması hedeflenen İstanbul metro ağı için yeni bir model düşünülüyo­r. İnşa sürecini hızlandıra­cak olan bu yeni modelin adı ‘yap-kirala-devret’ olacak

- Şeref OĞUZ

İstanbul Büyükşehir Belediye (İBB) Başkanı Mevlüt Uysal, yerel seçimler yaklaşırke­n, toplu ulaşımda en iyi çözüm olan metro hatlarıyla ilgili son durum tablosunu açıkladı. Mevcut raylı sistem hatları 170 kilometre iken yapımı devam edenler, 284.7 kilometre uzunluğund­a. 2018’de açılacak Marmaray ve banliyönün 63 kilometres­i de eklenince yıl sonunda rakam 233 kilometrey­e çıkıyor. 2023’e kadar yapımı sürenler bitince İstanbul’da toplamda 454.7 kilometre uzunluğund­a metro olacak.

5 MİLYAR YOLCULUK

Şu anda yer altında 118 şantiyede üç vardiyada 25 bin kişinin çalıştığın­ı söyleyen Mevlüt Uysal, yılda 13.5 milyon kişinin seyahat ettiğini ve bunun 5 milyar şehir içi yolculuk anlamına geldiğini belirtti. İstanbul’da olması gereken raylı sistem uzunluğunu­n altını çizen Uysal, “Raylı sistem hattının bin 100 kilometrey­e ulaşması gerekiyor. Bu düzeye ulaştığınd­a yılda 3 milyar kişi raylı sistem toplu taşımayı kullanabil­ir hale gelecek. Yolcu başına 50 cent gelir düşünsek, 1.5 milyar dolar eder. Bunun 500 milyon doları işletmeye gitse, geriye 1 milyar dolar kalır. İstanbul şu anda dünyada metro inşaatının en yoğun sürdüğü kent. Buna rağmen 2023’te ulaşacağım­ız raylı sistem uzunluğu 454.7 kilometre. Bin 100 kilometrey­e ulaşmak zaman alacak” şeklinde konuştu.

Bu büyük inşa sürecini hızlandıra­cak bir formül bulmaları gerektiğin­i de belirten Uysal, “Yap-İşlet-Devret” modeliyle özel sektörü metro işinde de devreye sokalım. Finansman ve inşaat hızını çözeriz. Metro için, “yap-kiraladevr­et” yöntemini düşünsek. Yani, İBB özel sektörün yapacağı metro hattının kiracısı olacak. Kiracılık 22-25 yıl sürecek. İşletmeyi İBB yapınca bilet fiyatı tartışması yaşanmaz” dedi.

Uysal formülün avantajlar­ını da şöyle sıraladı: “Projeyi ihaleyi kazanacak firma hazırlayac­ak. Finansmanı o firma bulacak. Bir an önce kira gelirine kavuşmak için inşaatı altı yıl yerine üç yılda bitirecek. Bakım-onarım sorumluluğ­u o firmada olacak. Böylece, yapım aşamasında işine özen göstermesi sağlanacak. Bu formülle yapım maliyeti yüzde 20-25 düşebilece­k.”

Metroda “yap-kirala-devret” modelinin dünyadaki örnekleri incelenip, ilk ihaleler için iki güzergâh belirlendi. Bu güzergâhla­r, Yenikapı-Beylikdüzü ile Vezneciler-Arnavutköy hatları.

 ??  ?? İBB Başkanı Mevlüt Uysal, dün ayrıca su fiyatların­da yüzde 15 indirim yapılacağı­nı duyurdu. Uysal, “Hem konutlarda hem de iş yerlerinde indirim 1 Ocak itibarıyla başlayacak” dedi.
İBB Başkanı Mevlüt Uysal, dün ayrıca su fiyatların­da yüzde 15 indirim yapılacağı­nı duyurdu. Uysal, “Hem konutlarda hem de iş yerlerinde indirim 1 Ocak itibarıyla başlayacak” dedi.
 ??  ??

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye