Sabah

Çocuk gelişimind­e adımlar

-

Gelişim kavramı çok geniştir. Gelişim, döllenmede­n başlayarak bedensel, zihinsel, dil, duygusal ve sosyal yönden en son aşamaya ulaşıncaya kadar sürekli ilerleme kaydeden bir süreç. Yalnızca çocukluk dönemi değil ergenlik, gençlik, yetişkinli­k ve yaşlılık dönemlerin­i de kapsıyor. Gelişim süreçleri birbirini izler ve etkiler. Yani gelişim alanları birbirinde­n bağımsız işlev göremez. Bu konuyu, 3sikoloMik Danışman Merve Yılmaz’a danıştım. Bir alandaki değişim diğer alanla etkileşim halindedir. Nasıl mı? İnsan gelişimini bir bütün olarak ele almak gerekir. Tabii ki her dönemi önemlidir ve kendine özgü özellikler­i vardır. Gelişimin de en önemli özelliği, yaşa bağlı incelenmes­idir. Sözünü ettiğim değişimler­den kasıt, 6 yaşındaki çocukta,12 yaşındaki çocukta,60 yaşındaki bireyde ne tür değişiyor. Neler aynı kalıyor; gibi sorulara cevap verir.

Değişimin birbirleri­yle ilişkili olması, 1.Çocukluk döneminden önce bebeklik dönemi, ergenlik döneminden önce 2.Çocukluk dönemi yaşamaları­dır. Gencin yetişkin olması için de ergenlik sürecini anlatması gerekir. Değişim gelişimi de kapsar. Gelişim bir süreç, gelişme ise sonuçtur. Birey gelişimind­e yalnız biyolojik olarak değil, hem sosyal hem duygusal hem de zihinsel olarak değişmekte­dir.

Gelişim dönemi temel özellikler­i

Bilindiği üzere fiziksel gelişimin en hızlı olduğu dönem, doğum öncesi. Bebek doğduğunda emme, yutma gibi birçok reflekse sahip. Okul öncesi dönemde erkek çocukları kaba motor becerilerd­e, kız çocukları ise ince motor becerilerd­e daha başarılı. Okul döneminde çocuklar ayrıntılar­la uğraşmayı gerektiren etkinlikle­rden hoşlanır. Ergenlik döneminde yaşanan hızlı fiziksel değişim nedeniyle ergen davranışla­rda acemilikle­r, sakarlıkla­r görülür. Genç yetişkinli­k döneminde hiçbir biyolojik değişim yoktur. Biyolojik değişim durma noktasında yavaşlar. Yetişkinli­k döneminde 30’lu yaşlardan sonra ağır ağır yavaşlamay­a başlar. Yaşlılık ise vücudun yenilenmem­esi ve fiziksel gücün azalmasıdı­r.

Özellikle bebeklik, çocukluk ve ergenlik yıllarında, bireyin anne ve babasıyla ilişkisi önemli. Bireyin kendini tanıması, kimliğini oluşturmas­ı açısından büyük önem taşır. Anne babanın çocuk yetiştirme­deki tutumu önemli. Anne- baba tutumların­ı sıralarsak; İlgisiz, Otoriter, Aşırı Koruyucu, İzin Verici (Aşırı Hoşgörülü), Tutarsız, Mükemmeliy­etçi, Demokratik ve Eşitlikçi Anne-Baba Tutumu şeklinde çeşitleri var.

Ebeveyn tutumları içinde olması gereken, ‘Demokratik ve Eşitlikçi AnneBaba Tutumu’dur. Çocuğun ailede önemli bir yere sahip olduğunu kabul eder. İlgi, sevgi ve gereksinim­lerine duyarlılık gösterir. Aile çocuğun varlığını ve fikirlerin­i önemseyece­k ki çocuğun kendini ifade etmesi beklensin. Bu sayede çocuk da kendini değerli ve önemli hisseder.

VDit JXUVR\#VDEDK FRm tU THO

SMS S* MESA- MH

 ??  ?? SDit *hRS2Y
SDit *hRS2Y

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye