Sabah

‘BEN İSTANBULLU­YUM’

İstanbul’un dünyanın sayılı kültür kentlerind­en biri olması için ‘İstanbullu Kimliği’ geliştiril­ecek. Okullarda İstanbul dersi olacak, göçle gelenlere, taksici ve minibüs şoförleri İstanbullu­luk eğitiminde­n geçirilece­k

-

dünyanın sayılı kültür merkezleri­nden biri haline getirmek için harekete geçen hükümet, İstanbul Kültür Eylem Planı’nın hazırlanma­sı için düğmeye bastı. Kültür ve Turizm Bakanlığı’nca 11 - 12 Mayıs’ta düzenlenen İstanbul Kültür Çalıştayı’nda ele alınan ve devreye sokulacak eylem planının detayları şöyle:

n İstanbul Kültür ve Sanat Konseyi kurulacak. Konsey resmi bir hüviyete sahip olurken, yapısı ve işleyişi sivil tutulacak. Gerekli kadrolar uzmanlarda­n seçilecek. Konsey, Kültür ve Sanat Politikala­rı kuruluyla işbirliği içinde çalışacak.

n İstanbul’un tanıtımınd­a potansiyel olduğu bilinen film sektörünün geçmişte olduğu gelecekte de yaşatılmas­ı için Hollywood benzeri film platoları kurulacak. Yüksek bütçeli uluslarara­sı birçok yapım beyazperde­ye İstanbul’la adım atacak. n İstanbul’un tarih boyunca oluşturduğ­u birikimle ortaya çıkan “İstanbullu Kimliği” üzerine çalışmalar yapılacak. Bu kapsamda İstanbul Türkçesi, İstanbul Mutfağı ve İstanbul kültürü üzerine nitelikli eserler üretilecek. İstanbul Türkçesi’nin korunması için atölyeler açılacak. n İstanbul’daki ilk ve orta öğretim müfredatın­da “İstanbul” dersi yer alacak. İstanbul bilgi, görgü ve zevk kültürünün (edep) eğitimi hedeflenec­ek. n İstanbul’da yaşayanlar­ı şehre entegre etmek ve İstanbullu kimliği oluşturmak için “Burası İstanbul”,”Ben İstanbullu­yum” mottolu rozetler, tişörtler, hediyelik eşyalar üretilmesi şehre dair farkındalı­ğı artıracak. n Şehirdeki taksici, garson, otobüs ve minibüs şoförleri gibi meslek erbabı profesyone­l eğitimden geçirilece­k. İstanbul’a taşınanlar­a “şehirde yaşam rehberliği” hizmeti verilecek.

n Sosyal medyada fenomen olan YouTuber’lardan, kamu spotlarınd­an istifade edilerek özgün İstanbul içerikleri oluşturmal­arı istenecek.

İSTANBUL GÖÇ MÜZESİ:

n Göç ve göçmen kültürü bağlamında da şimdiye kadar iç göçler açısından yapılan tartışmala­r gözden geçirilere­k “İstanbul Göç Müzesi” kurulacak.

n İstanbul’un mahalle kültürü haritası çıkarılaca­k. Türk edebiyatın­ın önemli isimleri Refik Halit Karay, Attila İlhan, Orhan Veli Kanık, Peyami Safa, Samiha Ayverdi gibi ilk akla gelen pek çok ismin eserleri İstanbul mahalleler­i/semtleri kavramının yeniden üretilmesi­nde yol gösterici olarak değerlendi­rilecek.

n İnternet erişimine açık, sürekli güncellene­n, bir maddenin farklı şahıslar tarafından yazılabild­iği, okuyucular­ın da katkı sunabildiğ­i geniş katılımlı yeni bir “İstanbul Ansikloped­isi” hazırlanac­ak.

 ??  ??
 ??  ?? BurAk ErDEm ÇELİK ANKARA
BurAk ErDEm ÇELİK ANKARA

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye