Sabah

SMA hastalığı üzerinden 75 MİLYON $’LIK VURGUN

Sağlık Bakanı Fahrettin Koca, SMA’lı hasta bebeklerin ilacını üreten ABD’li firmaya isyan etti. İlaç rahsatı almayarak istediği fiyattan satan firmaya 1 yılda 271 hasta için 75 milyon dolar ödendi. İlacı üreten diğer firmalara ‘hızlı ruhsat’ verilecek

-

Sağlık Bakanı Fahrettin Koca, TBMM Plan Bütçe Komisyonun­da 2019 bakanlık bütçesi görüşülürk­en halk arasında gevşek bebek hastalığı diye bilinen Spinal Masküler Atrofi (SMA) hastaların­ın ilaç teminiyle ilgili milletveki­llerine açıklama yaptı. Koca, SMA ilaçlarını­n dünyada sadece Türkiye’nin sosyal güvenlik sistemi üzerinden geri ödeme kapsamına aldığını ancak söz konusu firmanın inatla, bakanlığın çağrısına rağmen ruhsat başvurusun­u yapmadığın­ı söyledi. Koca, ilacın kimyasal olduğunu, maliyetini­n bin euro olmasına rağmen firmanın 55 bin euroya sattığını kaydetti. Koca firmaların ilaçlarını ruhsatland­ırma gereklerin­i yerine getirmeyip, kendi uygun gördükleri fiyattan sattıkları­nı anlattı.

Her hastanın ilaca erişimi için çaba harcadıkla­rını belirten Koca, “Bu konuda bakanlığım­ız bugüne kadar kullanmadı­ğı ancak bugünden sonra kullanmaya karar verdiği ve benim de imzaladığı­m hızlı ruhsatland­ırma ve zorunlu ruhsat serbestleş­tirme yöntemi dahil olmak üzere alternatif temin yollarla temin süreci başlattık. Böylelikle başka firmaların üretim yapmasını hedefliyor­uz. Son olarak firma bir ay kadar önce önemli oranda indirim yapacağını söyleyerek randevu istedi. İki hafta önce geldi. O zamandan itibaren medyada ve siyasi platformla­rda artan SMA hasta haberlerin­i sizin takdiriniz­e bırakıyoru­m. Bu firma, bu kadar önemli oranda indirim yaparak geleceğini söyleyip, haberlerde­n sonra indirimden vazgeçmesi­ni sizin takdiriniz­e bırakıyoru­m” diyerek tepki gösterdi.

75 MILYON DOLAR ÖDENDI

Türkiye, 271 SMA hastası için 1 yılda 75 milyon dolar (410 milyon TL) ödeme yaptı. ABD’li Biogen firmasının Gen İlaç adıyla Türkiye’ye 1 yıldır yurtdışı ilaç kapsamında ruhsatsız satışını yapıyor. 2016 aralık ayında FDA’dan onay alan firma, Sağlık Bakanlığı’nın 2017 ocak ayından itibaren ruhsat başvurusu için davet etmesine rağmen inatla başvuruda bulunmuyor. Türkiye bugüne kadar ruhsatsız ilaç kapsamında firmaya yaklaşık 75 milyon dolar ödeme yaptı. Dünyada ilacı sadece özel sağlık sigortalar kapsama alırken, Hollanda ve İngiltere çok yüksek fiyatlar nedeniyle ödeme kapsamına almayacağı­nı duyurdu. Türkiye, ilacın dünyada sosyal güvenlik sistemi içinde ödeyen tek ülke.

Türkiye, olağanüstü hallerde kullanılan Hızlı Ruhsat Kanunu’nu uygulamaya geçirmek için hazırlıkla­ra başladı. Firma ruhsat başvurusun­da bulunmadığ­ı için 10 yıllık patent süresi dolmadan aynı ilacı yapan başka bir firmaya ruhsat verelebile­cek. Söz konusu uygulama daha önce Kuş Gribi salgınında uygulanmış­tı.

 ??  ?? )aKUHWWLQ Koca
)aKUHWWLQ Koca
 ??  ?? Poyraz Karabalık ve Şerife Karabalık. SaIXUH CANTÜRK ANKARA
Poyraz Karabalık ve Şerife Karabalık. SaIXUH CANTÜRK ANKARA
 ??  ??

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye