Sabah

Atatürk’ü herkesten daha fazla seven Bayar, Kemalist bir darbeyle devrilmişt­i

-

Rahmetli Cumhurbaşk­anı Celal Bayar’dan daha çok Atatürk’ü kim sevmiş olabilir ki? Atatürk, Bayar’ı o dönemin ikinci güçlü adamı İsmet İnönü’nün yerine Başbakanlı­ğa getirmişti.

Milli ibadet

Atatürk’ün vefatı üzerine Bayar, 1938 Kasımında onun tabutu başında yaptığı konuşmada “Seni sevmek milli iEadettir” demişti. Bugün bazılarını­n “%en Atatrkªe iEadet ediyorum” demelerini­n kaynağı belki de Bayar’ın bu sözleridir. Celal Bayar’ın kurucu Genel Başkanı olduğu Demokrat Parti 1950’de 14 Mayıs genel seçimlerin­de iktidar oldu ve Bayar da Cumhurbaşk­anı seçildi...

Bir türlü bitmiyordu

Bayar’ın aklında hep Atatürk’ü layık olduğu bir anıt-mezara nakletmek vardı. Atatürk’ün partisi CHP’nin tek başına iktidar olduğu dönemde, Atatürk’ün naaşının bulunduğu tabut 21 Kasım 1938’de Ankara Etnografya Müzesi büyük salonundak­i geçici kabire konulmuştu. Anıtkabir’in mekânı olarak seçilen Rasattepe de 1939 haziranınd­a bedeli ödenerek kamulaştır­ılmıştı.

Anıtkabir’e nakil

1950’de Demokrat Parti iktidar ve Celal Bayar Cumhurbaşk­anı olduğunda, Anıtkabir hâlâ inşaat halindeydi. Bayar, Menderes’in Başbakan olduğu hükümete öncelikli görev olarak Anıtkabir’in inşaatının bitirilmes­i talimatını verdi. Böylece Atatürk’ün naaşı 10 Kasım 1953’te, Etnografya Müzesi’nden alınarak büyük bir törenle Anıtkabir’e nakledildi.

Sen bizdendin

Cumhurbaşk­anı Celal Bayar Anıtkabir’e nakil töreninde de Atatürk’ün tabutu başında şu konuşmayı yapmıştı:

“Atatrk Sen Ei]dendin. Seni halife yapmak, padişah yapmak iste yenler oldu. İltifat etmedin, millî irade yolunu seçtin. Hayat ve şahsi yetini milletin hi]metine vakfettin.”

Atatürk’ü korumak

Demokrat Parti iktidarını­n Atatürk’ün hatırasını korumak amacıyla çıkardığı ve bugün de yürürlükte olan “Atatrk Aleyhine İşlenen Suçlar Hakkında .anun” da Celal Bayar’ın teşviki ile 31 Temmuz 1951’de kabul edilmişti.

Sevginin bedeli

Atatürk sevgisi ve Atatürk’ün hatırasına olan bağlılığı herkesten fazla olan Celal Bayar, 1960’ın 27 Mayısında Kemalist bir darbe ile devrildi ve idam talebi ile Yassıada’da yargılandı. Yaşı dolayısıyl­a idam edilmeyen Bayar daha sonra Kayseri cezaevinde yattı.

PEaUOaV#VaEaK coP WU IacHEooN coP PHKPHWEaUO­aV VaEaK

 ??  ?? MHKPHW BARLAS
BAŞYAZI
MHKPHW BARLAS BAŞYAZI

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye