Sabah

Vergi indirimi otomotiv pazarına doping etkisi yaptı. Desteğin satışları artıracağı beklentisi­yle yıl sonu pazar tahmini 660 bin araca kadar yükseldi

-

Binek otomobil ve ticari araçların ÖTV ve KDV oranları değişti. Kasım başında motor hacmi 1600 cc ve altı otomobille­rde Özel Tüketim Vergisi’nde 15 puan indirim yapıldı. Böylece ÖTV matrahı 70 bin TL’yi aşmayan MOTO5/U Araç Satıcıları Federasyon­u (MASFED) Başkanı Aydın Erkoç, indirimler­in şimdiden otomotiv piyasasına etki ettiğini söyleyerek sürenin uzatılması halinde piyasanın asıl canlanmaya kavuşacağı­nı kaydetti. İndirim süresinin 2019’un Haziran ayına kadar uzatılması halinde bunun hem piyasayı canlandıra­cağını hem de sektörü eski haline kavuşturac­ağını vurgulayan Erkoç, “Otomotiv pazarı hızla daralırken, hükümetin 2019 bütçe hedeflerin­e Ufuk SANDIK otomobille­rde yüzde 45 olan ÖTV oranı yüzde 30’a, ÖTV matrahı 120 bin TL’ye kadar olan araçlardak­i ÖTV oranı ise yüzde 50’den yüzde 35’e indi. ÖTV indirimiyl­e birlikte otomobil fiyatları ortalama yüzde 10 düştü. Ticari araçlarda ise KDV oranı yüzde 18’den yüzde 1 indirildi. Böylece hafif ticari göre motorlu araçlarda 2018’de 20.8 milyar TL olarak beklenen ÖTV gelirinin, 2019’da yüzde 15.4 artışla 24 milyar TL’ye yükselmesi öngörülüyo­r. Yapılan indirim bu hedefi daha gerçekçi kıldı. Bu sayede taşıt fiyatları makul seviyelere çekilebili­r. İşte o zaman satışlarda ve devletin vergi gelirinde artış kaydedileb­ilir. Sürenin uzatılması halinde satış rakamlarıy­la birlikte devletin ÖTV geliri de hedefleri yakalayabi­lir” diye konuştu. araç fiyatları yaklaşık yüzde 15 ucuzladı. Vergi indirimler­i otomotiv sektöründe fiyatları ağustos seviyesine indirdi. ÖTV ve KDV indirimi dışında hurda teşviki ve firmaların düzenlediğ­i kampanyala­rla birlikte, fiyatlar tüketicile­r için cazip hale geldi. Kampanyala­rda, sıfır faiz fırsatı, takas desteği, 60 ay vade seçeneği var.

DOPİNG ETKİSİ YAPTI

Vergi indirimi otomotiv pazarına doping etkisi yaptı. Bayilerdek­i müşteri trafiği ve satışlar arttı. Otomobil markaları, vergi indirimind­en sonra geçen kısa dönemde ekimdeki toplam satışı gerçekleşt­irdi. Talep artışıyla birlikte yılsonunda­ki pazar tahminleri de yukarı yönlü revize edildi. Kasım ve aralıktaki 60 bin adetlik satış beklentisi­yle, daha önce 575 bin adetlere kadar gerileyen pazar tahmini 660 bin adet seviyesine yükseldi.

 ??  ??
 ??  ??
 ??  ?? EKONOMİ
EKONOMİ

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye