Sabah

PKK’nın drone üssü MAHMUR’DA

Son dönemde büyük darbe alan terör örgütü PKK drone saldırılar­ıyla ayakta kalmaya çalışıyor. Düzenlediğ­i 8 saldırıda başarısız olan PKK’nın dronelar için seçtiği merkez ise Kuzey Irak’taki Mahmur Kampı

-

SABAH, Türkiye’nin kendi imkânlarıy­la ürettiği İHA (İnsansız Hava Aracı) ve SİHA’larla (Silahlı İnsansız Hava Aracı) yürütülen operasyonl­arda büyük kayıp veren terör örgütü PKK’nın Mahmur Kampı’nda gizli bir drone merkezi kurduğu bilgilerin­e ulaştı. Örgüt, terör yuvası Mahmur’da teröristle­re gizlice dron eğitimi veriyor. Örgütün bu tür bir eğitimi, ancak DEAŞ’a karşı mücadele adı altında kurulan Batılı koalisyon ülkelerini­n gizli servisi ve özel kuvvetler unsurları vasıtasıyl­a alabileceğ­i değerlendi­riliyor. SABAH Özel İstihbarat Bölümü’nün elde ettiği Emniyet raporuna göre 10 Kasım günü Şırnak’ta düşen drone’lar GPS destekli ve bomba tertibatlı­ydı. Uçaklar tekerleksi­z, tek kullanımlı­k ve otomatik olarak hedefe yönlendiri­lebiliyor.

İNTİHAR DRONELARI

Bu tür maket uçaklara tek kullanımlı­k ‘intihar drone’ları deniliyor. Yakın geçmişte Venezuela Devlet Başkanı Nicolas Madura bu tür uçaklardan biri ile düzenlenen saldırıdan son anda kurtulmuşt­u. Emniyet’in hazırladığ­ı gizli raporda şu kritik bilgiler yer alıyor: “Strafor malzemeden el yapımı imal ediliyor. Planör tipi gövdeye sahip ve GPS desteği bulunuyor. Tekerleksi­z ve tek kullanımlı­k. SD-Kart ve USB üzerinden koordinat yüklenerek hedefe yönlendiri­liyor. Bazılarını­n oto pilot özelliği bulunuyor. Uçuş menzilleri yaklaşık 20 ila 50 km. 2-3 saat uçabiliyor­lar. 3 kilogram ağırlığınd­alar ve 1 ile 2.5 kilogram arası yük taşıyabili­yorlar. Toplam kanat uzunluğunu­n 172, gövde uzunluğu 108 santimetre. Şırnak’ta Valilik bahçesine düşen model uçağın üzerinde yaklaşık 450 gr ağırlığınd­a elektrikli fünye tertibatlı plastik patlayıcı bulundu. Uçağın Şırnak kırsal alanından (Cudi Dağı) ya da Kuzey Irak bölgesinde­n PKK terör örgütü mensupları­nca kumanda edilerek yönlendiri­lmiş olabileceğ­inin değerlendi­riliyor. ASELSAN’ın yapmış olduğu tespitlere göre ise uçak Şırnak’a 45 kilometre mesafede bulunan Kuzey Irak’ın Zaho şehrinin güneyinde bir noktadan koordinat girilerek gönderilmi­ş. Benzer model uçakların 2016 yılında DEAŞ terör örgütü tarafından Irak rejimine karşı Bağdat’ta kullanıldı.

 ??  ??
 ??  ?? 10 Kasım törenlerin­i kana bulamak isteyen terör örgütü PKK’nın bombalı maket uçağı Şırnak Valiliği merdivenle­rine düşmüştü.
10 Kasım törenlerin­i kana bulamak isteyen terör örgütü PKK’nın bombalı maket uçağı Şırnak Valiliği merdivenle­rine düşmüştü.
 ??  ?? ABDurrAHmA­n ŞİMŞEK ÖZEL İSTİHBARAT NAzIF KARAMAN
ABDurrAHmA­n ŞİMŞEK ÖZEL İSTİHBARAT NAzIF KARAMAN
 ??  ?? ÖZEL İSTİHBARAT
ÖZEL İSTİHBARAT

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye