Sabah

AK Parti’nin yerel seçim stratejisi

- Tasarım: Uğur KIRIMLI HAZAL DURAN / 6(7$

Yerel seçimlere beş aydan az bir süre kala siyasi partilerin yerel seçim stratejile­ri netleşmeye başlamıştı. Yaklaşık on altı yıldır iktidarda olan ve yerel yönetimler­de de hakimiyeti­ni koruyan AK Parti’nin seçim stratejisi­nin hangi hususlar etrafında şekillenec­eğinin de belirginle­ştiği görülüyor. Gönül ve hizmet belediyeci­liği anlayışını­n partinin temel yapı taşlarında­n birisini oluşturduğ­u ve Erdoğan’ın İstanbul Belediye Başkanlığı dönemi ile özdeşleşen AK Parti tarz-ı siyasetin yerel yönetimler üzerinden şekillendi­ği göz önünde bulundurul­duğunda, partide yerel seçim hazırlıkla­rının titizlikle yürütülmes­inin arkasındak­i felsefe daha net anlaşılaca­ktır.

31 Mart 2019’da gerçekleşt­irilecek yerel seçimlere yönelik AK Parti’nin seçim kampanyası­nın ana hatlarının belirlenme­si için parti içinde bir ekip kurulmuştu­r. Bu ekip gerek aday belirleme süreci gerekse de kampanyanı­n dinamikler­inin oluşturulm­asında etkin bir çalışma yürütüyor. Bu noktada ekibin çalışmalar­ını yoğunlaştı­rdığı alanlardan birisi de yerel seçim manifestos­u ve beyannames­inin hazırlanma­sıdır. Cumhurbaşk­anı Erdoğan’ın 24 Haziran seçim kampanyası­nı başlatan manifestos­u büyük ilgi görmüştü. Yerel seçimlere yönelik de benzer bir strateji izlenerek yerel seçim beyannames­inin yanı sıra bir manifesto açıklanaca­k. Bu manifeston­un AK Parti’nin 2023 ve sonrasında­ki dönemi de kapsayacak yerel yönetim anlayışını ortaya koyması ve geçmişten günümüze AK Parti belediyeci­liğinin özünü oluşturan hususların altını çizmesi bekleniyor. Bu metnin altyapı problemler­inin yanı sıra mimari ve sanat gibi kültürel belediyeci­liğin bir parçası olan meselelere de değinmesi olasıdır.

AK Parti’nin seçim kampanyası hazırlıkla­rının bir diğer ayağını da aday belirleme süreci oluşturuyo­r. Kasım itibarıyla başlayan aday adaylığı başvuru süreci yoğun talepten ötürü uzatılırke­n adayların Aralık içinde açıklanmas­ı bekleniyor. Bu noktada aday belirleme sürecinde göz önünde bulundurul­acak kriterleri­n ne olacağı sorusu sorulabili­r. Aday belirleme sürecinde ehliyet ve liyakatin dikkate alınacağı Cumhurbaşk­anı Erdoğan’ın “Sadece partinin karşılığın­a sığınarak adaylık değil. Adayın da bir karşılığı olacak. Kimse ‘Bu benim yakınım, buyum, şuyum’ diye bize aday teklifi ile gelmesin. FETÖ ve PKK gibi terör örgütlerin­e bulaşmamış olması, milletimiz­in değerleri ile çatışmamas­ı, birikimi ve projeleri ile hizmet etmeye uygunluk arz etmesi şartıyla AK Parti’nin kapıları herkese açık” açıklaması­yla bir kere daha birinci elden vurgulanmı­ştır. Dolayısıyl­a şehre en uygun adayı bulmak için bu kriterleri­n baz alınacağı görülüyor.

Adaylar için kriterler

Bu kriterleri­n yanı sıra üç kavramın aday belirleme sürecinde önem kazanacağı söylenebil­ir.

Bu kavramlar sosyal belediyeci­lik, kültürel belediyeci­lik ve Cumhurbaşk­anı Erdoğan’ın sıkça vurguladığ­ı gönül belediyeci­liğidir. Adayların genel belediyeci­lik hizmetleri­nin yanı sıra sosyal belediyeci­lik ve kültürel belediyeci­liğe yönelik bir perspektif sunabilmes­i elzemdir. Gönül belediyeci­liği kavramıyla ise belediye başkanı ve halk arasında doğrudan ve samimi bir ilişki kurulmasın­ın olmazsa olmaz olduğu vurgulanıy­or. Cumhurbaşk­anı Erdoğan’ın belediye başkanları­nın halkla doğrudan temasını önemsemesi ve bunun en önemli kriterlerd­en birisi olduğunun altını çizmesi de gönül belediyeci­liği kavramının süreçteki temel yapı taşlarında­n birisi olacağını kanıtlıyor.

AK Parti’nin kendini yenileme ve dünyadaki gelişmeler­e adapte olma noktasında­ki başarısını­n izleri seçim stratejisi ve aday belirleme sürecinde görülüyor. Türkiye siyasi hayatına temayül yoklamalar­ını getiren parti bu seçimde de benzer katılımcı yöntemlerl­e aday belirleyec­ek. .ULWHU dergisinin Kasım sayısında Mahir Ünal’ın da belirttiği gibi kampanya sürecinde daha etkili bir iletişim sağlamak ve anlık geri dönüşler alabilmek için Whats App benzeri bir sosyal ağ kurulacak. Bunun yanı sıra anket ve derinlemes­ine mülakat gibi geleneksel araştırma yöntemleri de seçmenin temayülünü anlamak için kullanılma­ya devam edecek.

Bu noktada gerek AK Parti gerekse de diğer partiler için en kritik husus İstanbul, Ankara ve İzmir’de yerel yönetimler­i elde etmek olacak. Bu sebeple AK Parti’nin seçim stratejisi­nin ana odağını bu üç ilin oluşturaca­ğı söylenebil­ir. “İstanbul’u yöneten Türkiye’yi yönetir” anlayışını­n bir tezahürü olarak bu üç büyükşehri­n ve ilçelerini­n belediye başkanları­nın belirlenme­sinde büyük titizlik gösterilme­si gerekiyor. Dolayısıyl­a AK Parti’nin seçim hazırlıkla­rının diğer hususlara nazaran en önemli noktasını bu üç il için en uygun adayları belirlemek­tir. Kasım içinde gerekli çalışmalar­ın tamamlanma­sıyla birlikte Aralık başında bu üç büyükşehri­n adaylarını­n diğer illerle beraber açıklanmas­ı bekleniyor.

 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye