Sabah

İki Türk!..

-

Yüksel Aytuğ kardeşimin dünkü köşesinde tepe haberdi. “İki Türk Dünyaya Bedeldir” başlığı ile. Haber “Geçen hafta dünya iki Türk’ü konuştu” diye başlıyordu.

Çin’de kılık kıyafeti perişan biri girmek istediği lokantadan garsonlar tarafından kovulurken bir Türk müşteri devreye girmiş, çulsuzu masasına alıp doyurmuş. Olay aslında bir sosyal deneymiş. Yüksel “Türk’ün verdiği ders birçok ülkede ana haber oldu” diyor. İkinci olay Almanya’da. Gene bir evsiz, bu defa gerçek, metroda rayların üzerine düşmüş. Türk genci raylara inmiş, yaşlı evsizi kucaklayıp perona atmış ama kendisi gelen trenin altında kalıp ölmüş..

Peki Yüksel kardeşim.. Dünya bu iki genci konuştu diyorsun ya.. Peki o hiç mi Türkiye niye konuşmadı, dikkatini çekmedi?.

Bu iki haberi hangi ana haberde izledin?. Hangi gazetemiz birinci sayfasında, geçin iç sayfada yazdı?. Yahu sen yazmasan her gün bir takım gazete okuyan benim haberim olmayacakt­ı..

Dün yazdım kocaman.. “Olaylar ve Bizler” diye.. “Niye iyi haberleri yazmıyor, vermiyor, büyütmüyor­uz” diye.. Çünkü bizde “İyi haber, haber değildir” anlayışı var, Yüksel!.

Evsizi tekme tokat dışarı atmaya kalkoşarak­kan garson Türk olsaydı, veya giderken ihtiyara çarpıp, metronun altı na itseydi o genç, bugün adlarını ezber - lemiştik..

Adları ne, o dünyanın konuştuğu iki Türk’ün.. Bilen var mı?.

Şimdi Sevgili İçişleri Bakanıma, Sayın Soylu’ya soruyorum..

İstanbul’un nüfusu ve yolları misli misli artmışken, hâlâ 1998’in 17 bin plakası ile yetinmek ve yeni plaka vermemek, plaka karaborsas­ını teşvik etmek değil midir?.

Bu 17 bin plakanın sadece yüzde onu taksiciler­in, gerisi taksiyi bile görmeden adeta bir haraç sistemi ile çalışan Plaka Ağalarının elindeyken, yeni plaka vermek, ağalara yeni kazanç ve haraç araçları tahsis etmek olmayacak mıdır?.

O zaman sorunu kökünden çöze cek ve “Plaka ağalığı”nı orta dan kaldıracak çözümü bulmak ve uygulamaya koymak sizce kimin görevidir?.

e-mail: hincal.uluc@sabah.com.tr, Telefon: (212) 354 48 13, Faks: (212) 354 48 91, SMS: HU yaz 4122’ye gönder, (1.60 TL) MH: 444 88 81 facebook.com/Hincaluluc.sabah

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye