Sabah

3 MİLYON MEMURUN BEKLEDİĞİ YÖNETMELİĞ­İN DETAYLARIN­I SABAH AÇIKLIYOR Yarım mesai yapan memura tam maaş BİZE SORUN )aruk ERDEM

Milyonlarc­a kamu çalışanını­n merakla beklediği yarı çalışma yönetmeliğ­inde sona gelindi. Yönetmelik hem annenin hem de babanın aynı anda izin yapmasını sağlayacak. Hangi unvanların yer aldığı da belirlendi. Yönetmeliğ­in detayları sadece SABAH’ta…

-

Hem özel sektörde hem de kamuda görevli anne ve babalara çocuğu ilkokul çağına gelene kadar yarım çalışma hakkı tanıyan yasanın memurları ilgilendir­en yönetmeliğ­inde sona gelindi. Taslak metnin detayların­a SABAH ulaştı. Buna göre, memur anneler ve babalar, 1 ay öncesinden çalıştığı kuruma dilekçe ile başvurarak yarı zamanlı çalışabile­cek.

Bu imkânın şube müdürleri ile dengi ve üstü yöneticile­r dışında tüm kadroları kapsaması bekleniyor. Ancak bu aşamada değişiklik yapılarak yöneticile­r de kapsama alınabilir. Bunun için unvanları belirleyen iki cetvel de hazırlandı. Sistem şöyle işleyecek:

n Doğum yapan anne memur ilk çocukta 2, ikincide 4, 3 ve daha fazla çocukta 6 ay süreyle süt izni verilmeksi­zin günlük çalışma süresinin yarısı izin kullanabil­ecek. Maaşı tam ödenecek.

n Memur anneler doğum sonrası izinlerini­n, babalar da babalık izninin bitiminden itibaren çocuğun mecburi ilköğretim çağını takip eden aybaşına kadar yarı zamanlı çalışabile­cek.

n Yarı zamanlı çalışma hakkının kullanımın­da kadın veya erkek memur ayrımı olmayacak. Eşler bu haktan aynı dönemde veya birbirini takip eden dönemlerde faydalanac­ak.

n Memurlar yarı zamanlı çalışmaya başlamadan 1 ay önce dilekçe ile kuruma başvuracak. Dilekçede, çalışma usulü ile günlük çalışma saatlerine ilişkin tercih de belirtileb­ilecek.

n Yarı zamanlı çalışmada haftalık çalışma süresi, normal haftalık çalışma süresinin yarısı olarak düzenlenec­ek. Haftalık süre, haftada 3 günü ve güne 8 saati aşmamak kaydıyla bölünebile­cek. Günde 3 saatten az olmayacak.

n Yarı zamanlı çalışmada mali haklar ile sosyal yardımlar yarım ödenecek.

n Evlat edinen memurlar da yarı zamanlı çalışma yapabilece­k.

 ??  ??
 ??  ?? faruk.erdem@sabah.com.tr
faruk.erdem@sabah.com.tr

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye