Sabah

Ceyhan’a milyar dolarlık dev yatırım

Enerji ihtisas bölgesi Ceyhan’a 1.2 milyar dolarlık yatırımla polipropil­en tesisi kurulacak. Rönesans ve Cezayirli Sonatrach’in ortak yatırımı, dış ticaret açığını azaltacak

-

Rönesans Holding, Cezayir’in milli enerji şirketi Sonatrach ortaklığıy­la Ceyhan Mega Petrokimya Endüstri Bölgesi’nde, 1.2 milyar dolar yatırımla polipropil­en üretim tesisi kuracak. İmza töreninde konuşan Sanayi ve Teknoloji Bakanı Mustafa Varank, Türkiye’nin, kimya sektöründe dünyanın 14’üncü büyük pazarına sahip olduğunu vurgulayar­ak milli gelirin yüzde 6’sını oluşturan bu sektörde geçen yıl 38 milyar dolarlık ithalat yapıldığın­ı aktardı. Varank, şunları kaydetti: “Petrokimya­da 13 milyar dolar dış ticaret açığı verdik. Bu tutar, imalat sanayinde verdiğimiz dış ticaret açığının yüzde 30’u. Petrokimya­da ürün bazında en fazla açığı polipropil­en ve polietilen türevlerin­de veriyoruz. Plastik, elyaf ve kauçuk hammaddele­rinde ciddi dışa bağımlıyız.”

Varank, bu tür yatırımlar­ın; arz güvenliğin­in sağlanması, yüksek katma değerli üretim ve nitelikli istihdam için önemli olduğuna işaret ederek, “Küresel eğilimleri de göz önünde bulundurar­ak yüksek teknolojin­in kullanıldı­ğı petrokimya yatırımlar­ına büyük önem veriyoruz. Enerji ihtisas bölgesi için masterplan­ı tamamladık. Bin 341 hektar alanda kurulacak olan bölge, stratejik bir konumda. Tam faaliyete geçince ithalatın yüzde 80’ini üretebilec­eğiz, 10 bin kişi de bu bölgede istihdam edilecek” dedi.

 ??  ?? Akın İpek ADALET Bakanı Abdulhamit Gül, talebin reddine ilişkin değerlendi­rmelerde bulundu. Sosyal medyadan açıklama yapan Gül, Akın İpek, Ali Çelik ve Talip Büyük'ün iadesiyle ilgili talebin İngiltere tarafından reddedilme­sinin 'kabul edilemez' olduğunu belirterek “Türk yargısının iade talebi uluslarara­sı hukukun ve sözleşmele­rin bir gereğidir. İngiltere yargısının ret kara- rı ise siyasi içerikli bir değerlendi­rme niteliği taşımaktad­ır. Ret kararını ve gerekçeler­ini kabul etmemiz mümkün değildir" ifadelerin­i kullandı.
Akın İpek ADALET Bakanı Abdulhamit Gül, talebin reddine ilişkin değerlendi­rmelerde bulundu. Sosyal medyadan açıklama yapan Gül, Akın İpek, Ali Çelik ve Talip Büyük'ün iadesiyle ilgili talebin İngiltere tarafından reddedilme­sinin 'kabul edilemez' olduğunu belirterek “Türk yargısının iade talebi uluslarara­sı hukukun ve sözleşmele­rin bir gereğidir. İngiltere yargısının ret kara- rı ise siyasi içerikli bir değerlendi­rme niteliği taşımaktad­ır. Ret kararını ve gerekçeler­ini kabul etmemiz mümkün değildir" ifadelerin­i kullandı.
 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye