Sabah

1970’lerin siyasetçis­i bugünün ittifaklar­ını anlayabili­r miydi?

-

Bazılarını­n inandığı bir hayaldir... Buna göre tedavisi olmayan bir hastalığa yakalanan kişi dondu rulur... Aradan yüz yıl geçtikten ve o hastalığın ilacı bulundukta­n sonra kişi eritilip canlandırı­lır. O ilaçla tedavi edi lir ve yüz yıl sonra hayata kaldığı yer den devam eder.

Hayal proje

Bu hayal proje gerçek olsaydı. Mesela çok hasta olan bir Türk siya setçi, 40 yıl sonra canlandırı­lmak üzere 1970’li yıllar da dondurulsa­ydı. Ve bugün haya ta dönüp, gün lük siyaseti izle meye çalışsaydı acaba ne anlardı? Diyelim ki önü BAŞYAZI müzdeki yerel seçimlere dönük olarak CHP’nin yaptığı ittifak çalışmalar­ını izleseydi...

Kişiler ve görüşler

Kemal Kılıçdaroğ­lu ile Meral Akşener’in CHP ile İyi Parti’nin ortak belediye başkan adayları çıkarmak için yaptıkları pazarlıkla­rı izlerken, bu iki kişinin hangi siyasi düşünceler­i tem sil ettiklerin­i anlamaya çalışır mıydı? Bu arada FETÖ ve HDP gibi kavram lara takılır ve bunların hangi partile re yakın oldukların­ı da anlamaya çalışır mıydı? Temel Karamollao­ğlu ile Kemal Kılıçdaroğ­lu’nun birlikteli­klerine şaşır maz mıydı?

Eskiler yok olurken

Genel olarak eski ve köklü par tiler, bütün dünyada iktidar olamı yorlar. Hindistan’da Kongre Partisi, Yunanistan’da Pasok ve Yeni Demokrasi, Fransa’da Sosyalist Parti, bu eriyişlere örnektir. Bizde ise dün den bugüne kalan iki parti CHP ile MHP’dir. Ancak CHP’nin nerede olduğunu şimdi kimse kestiremiy­or. Geleceğe dönük hiçbir projesi topluma sunulamaya­n, sadece ayıplı ifadeler le AK Parti iktidarını ve Cumhurbaşk­anı Erdoğan’ı sözde eleştiren ve Kurultay zaferleri ile yetinerek hiçbir seçimde varlık gösteremey­en bir kadronun elin dedir CHP...

Yeniden buzdolabın­a

1970’lerin siyasetçis­i CHP ile uyuş maları mümkün olmayan bazı isimle rin bu partinin milletveki­lleri ve yöne ticileri oldukların­ı görünce, herhalde “Bunların neden seçim kazana madıkları ortada” derdi. Kısacası 1970’lerin siyasetçis­inin 2018’e uyum göstermesi çok zor olurdu. Ve muh temelen bu siyasetçi “Beni bu defa CHP ile birlikte yeniden dondur sunlar” derdi.

mbarlas@sabah.com.tr facebook.com/mehmetbarl­as.sabah

 ??  ?? Mehmet BARLAS
Mehmet BARLAS

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye