Sabah

Küresel ısınma ekonomiden başladı

- Buenos Aires

G-20 zirvesi için ArMantin’deyiz. Başkent Buenos Aires sokakları zirve için boşaltılmı­ş. “İyi havalar¨ anlamındak­i kent, sakin havalara bürünmüş. Ancak *- ’nin gündemi pek sakin değil. Zira 5 milyar insanı temsil eden bu platformun ajandası, sıkıntılı konularla dolu.

Küresel ısınma, çeyrek asırdır gündemde… Pek çok olgu, bunu doğruluyor. Buzullar, iklim değişikliğ­i, karbon salınımı, temiz su kaynakları­na erişim ve bunun gibi gezegene dair hayati mev zular… Fakat G-20’de şekillenen gündeme bakınca asıl ısınmanın iklimden değil ekonomiler­den başladığın­ı görüyoruz.

Öncelikle tek taraflı koruma cılık riski… ABD Başkanı sıfatından ziyade Amerika Birleşik Şirketleri CEO’su gibi davranan Trump, kendi icadı tZitokrasi üzerinden, sabah uyandığınd­a ilk işi, şirketinin (!) piyasa değerini arttırmak için mesaj yayınlıyor ve gezegenin ekonomik sağlığını bozuyor.

Yalnızca ekonominin mi? Dünya tarihine bakın, savaşların altında ideoloMide­n ziyade ekonomik gerekçeler­i görürsünüz Atlantik Okyanusu etrafında kümelenmiş devletleri­n küresel ekonomiden aldığı pay bundan çeyrek yüzyıl önce idi, bugün düzeyinde. Çeyrek asır sonra Pasifik Okyanusu ülkeleri

’ya çıkarken, ABD’nin başı çektiği dünyanın payı üçte bire küçülecek.

Bu süreçte ABD’nin gerek rezerv para dolara karşı arayışları “sindirme” gayreti, gerek taraflı korumacılı­k saldırılar­ı ve gerek ÇİN, Türkiye gibi ülkeleri vergi üzerinden cezalan dırma girişimler­i… Tüm bunlara karşı çıkan ise Türkiye ve Cumhurbaşk­anı Recep Tayyip Erdoğan…

Küresel ısınma ekonomi üzerinden hangi çatışmalar­ı getirir, yaşayıp göreceğiz. Bana göre kazan kazan prensibiyl­e mi önerileri ve daha pek çok proMelerin sahibi ülkemizin çatışma önleyici girişimler­i, G-20’lerin bundan sonraki demi haline gelecek.

seref.ogu]@sabah.com.tr

 ??  ?? Şeref OĞUZ tek paylaşımcı ekono sosyal insani
baş gün
Şeref OĞUZ tek paylaşımcı ekono sosyal insani baş gün
 ??  ??

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye