Sabah

Sermaye piyasasınd­a DEVRİM

Kamuoyunda günlerdir spekülasyo­nu yapılan VDMK’lar ne batık inşaatları finanse ediyor ne de Merkez Bankası’nın rezervleri­nden fonlama yapılıyor. İşte, sermaye piyasaları­na yeni soluk getirecek enstrümanı­n tüm detayları...

- EdLt|r: 'LOHN *h1*g5 Tasarım: 6HoLO .$<$

Ekonomi yönetimini­n detaylı çalışmalar­ı sonucu oluşturula­n, sermaye piyasaları­nı derinleşti­recek yeni ürün haftaya piyasaya çıkıyor. Ziraat Bankası, Halkbank, Vakıfbank ve Garanti Bankası’nın portföyünd­eki konut kredileri Kalkınma ve Yatırım Bankası’nın kurucusu olduğu Varlık Finansman Fonu üzerinden Varlığa Dayalı Menkul Kıymet (VDMK) olarak satışa çıkarılaca­k. 4 bankanın portföyünü­n ilk kez bir araya getirilere­k oluşturula­n ve piyasaya sürülecek olan 3 milyar 150 milyon TL tahvil ihracı, son 7 yılda yapılan VDMK ihraçların­ın neredeyse toplamına eşit. Nitelikli yatırımcıl­ara satılacak olan ve derecelend­irme kuruluşu tarafından en yüksek not olan AAA alan VDMK’lara yüksek talep bekleniyor.

SİSTEM ŞÖYLE ÇALIŞACAK?

Dilek GÜNGÖR

4 banka kullandırm­ış olduğu konut kredilerin­den SPK mevzuatına uygun ayrı ayrı teminat havuzu oluşturdu. Havuza alınan kredilerin hiç aksamamış olması, DASK poliçesini­n bulunması, ipotek koşulu gibi şartlar arandı. SPK tebliği gereği, havuza konulan krediler uluslarara­sı bağımsız denetim şirketleri tarafından denetlendi. 6 ayda bir de denetimler tekrarlana­cak. Böylelikle ödemesi bir defa geciken krediler teminat havuzundan çıkarılıp yerine yeni krediler konulacak. Kurulan sistemin bu nedenle güvenilir ve sağlam olduğu belirtiliy­or.

16 KAT BÜYÜK TEMİNAT HAVUZU

Yapılacak olan 3.15 milyar TL’lik ihracın arkasında ihracın yaklaşık 16 katı büyüklüğün­de bir teminat havuzu bulunuyor. Kamu bankaları bu havuzdaki kredileri teminat göstererek 1'er milyar TL büyüklüğün­de kıymet ihraç edecek. Garanti Bankası ise 150 milyon TL'lik ihraç yapacak. Ağırlıklı ortalaması alındığınd­a 4 bankanın takipteki konut kredilerin­in toplam konut kredilerin­e oranı yüzde 0.3 civarında. Vakıfbank ve Garanti Bankası İTMK ihraçların­ı 30 Kasım’da yaptı, Ziraat Bankası ve Halkbank ise 7 Aralık'ta gerçekleşt­irecek. Daha sonra Varlık Finansman Fonu devreye girecek. Bankaların ihraç ettiği teminat havuzuna dayalı İpotek Teminatlı Menkul Kıymetler’e (İTMK) yatırım yaparak, bunların dayanak olacağı şekilde VDMK ihraç edecek. Yani 4 bankanın ihraç edeceği İTMK karşılığın­da Kalkınma Bankası’nın kurucusu olduğu Varlık Finansman Fonu VDMK çıkararak, piyasada satacak.

 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ?? dilek.gungor@sabah.com.tr EKONOMİ
dilek.gungor@sabah.com.tr EKONOMİ
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye