Sabah

7 milyonun maaşı artıyor

Önümüzdeki hafta asgari ücret pazarlığı başlıyor. 7 milyon çalışanın yeni ücreti belirlenir­ken, 20 milyon çalışanın AGİ’si artacak, işsizlik maaşı yükselecek. Asgari ücret zammı enflasyonu geçecek

- BİZE SORUN Faruk ERDEM faruk.erdem@sabah.com.tr

Asgari Ücret Tespit Komisyonu, 2019’da geçerli olacak asgari ücreti belirlemek üzere 6 Aralık’ta ilk toplantısı­nı gerçekleşt­irecek. 7 milyona yakın çalışanı ilgilendir­en asgari ücret, aslında 81 milyonu ilgilendir­en ödeme, borçlanma ve maaşların hesaplamas­ında kullanılıy­or. Halen asgari ücret, net bin 603 lira 12 kuruş olarak uygulanıyo­r. 2019 için ilk etapta net 2.000 TL rakamı ortaya atılmıştı. Eğer kabul edilirse artış yüzde 24.76 olacak ve brütü yaklaşık 2.532 liraya kadar yükselecek. Bu durumda işverene maliyeti de 2.975 lira olacak. Ancak net asgari ücretin 2.250 lira olması da bekleniyor. O zaman brüt ücret 2.848 lira 40 kuruş olacak. Her iki zam da enflasyonu geçmiş olacak.

2019 yılı için artışın 2018 enflasyonu ile belirlenme­si de bekleniyor. Ancak sendikalar bunun üzerinde talep ettikleri için rakam daha da yükselebil­ir.

NELER DEĞİŞECEK?

Asgari ücretin yeniden belirlenme­siyle olacak bazı değişiklik­ler şunlar:

1- İşsizlerin aldığı maaş aynı oranda artacak. Asgari ücret 2.000 lira olursa işsizlik maaşının tavanı 2.010 lirayı bulacak,

2- Çalışanlar­ın aldığı asgari geçim indirimi de yükselecek. 2000 liralık asgari ücrete göre en düşük AGİ 189.90, en yükseği ise 322 lirayı bulacak.

3- Emeklilik için doğum ve askerlik borçlanmas­ı yapanların ödeyecekle­ri miktarlard­a artış olacak. 4- İş görmezlik ödeneğinde artış yaşanacak. 5- Yaşlılık, evde bakım, engelli maaşları da Ocak ayı ile birlikte zamlanacak.

6- Kendi primini ödeyen Bağ-Kur’lular ve isteğe bağlı ödeme yapanların verdikleri paralar yükselecek. Gündelikçi­ler için ödenecek primler artacak.

 ??  ?? Asga ri Ücret Komis yonu’ndan sonra Kamu Personel Danışma Kuru lu da ilk toplantısı­nı yapa cak. Memurların ek göstergeni­n 3.600’e çıkmasıyla ilgili tale bi konuşulaca­k. Ayrıca emekli memurların da aile yardımı alması masaya gele cek.
Asga ri Ücret Komis yonu’ndan sonra Kamu Personel Danışma Kuru lu da ilk toplantısı­nı yapa cak. Memurların ek göstergeni­n 3.600’e çıkmasıyla ilgili tale bi konuşulaca­k. Ayrıca emekli memurların da aile yardımı alması masaya gele cek.
 ??  ??

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye