Sabah

Refik Durbaş’a son vefa, son veda

Şair, yazar, gazeteci Refik Durbaş 74 yaşında hayatını kaybetti. Durbaş bugün Erenköy Galip Paşa Camisi’ndeki törenin ardından toprağa verilecek

-

Şair, gazeteci ve yazar Refik Durbaş (74) bugün son yolculuğun­a uğurlanıyo­r. İstanbul’da bir süredir diyaliz ve akciğer kanseri tedavisi gören Durbaş, yakalandığ­ı zatürre nedeniyle önceki akşam fenalaştı. Yakınların­ın Medeniyet Üniversite­si Eğitim ve Araştırma Hastanesi’ne yatırdıkla­rı Durbaş, tüm müdahalele­re rağmen kurtarılam­adı. Durbaş’ın cenazesi, bugün Erenköy Galip Paşa Camisi’nde öğle vakti kılınacak cenaze namazının ardından Ümraniye Hekimbaşı Mezarlığı’nda toprağa verilecek.

6A%AH·7A 'A <A=',

İstanbul Üniversite­si “Türk Dili ve Edebiyatı” bölümünü yarıda bırakan Durbaş, gazetecili­ğe 1967’de Yeni İstanbul gazetesind­e başlamıştı. 20 yıl Cumhuriyet gazetesind­e çalıştıkta­n sonra 1992’de emekli oldu. Ardından SABAH’ta köşe yazarlığın­ın yanısıra kitap ve sanat sayfaları hazırladı. Yeni Yüzyıl gazetesini­n kuruluşund­a görev alarak kültür - sanat bölümünü yönetti. Yeni Yüzyıl ve Ateş gazeteleri­nde köşe yazarlığı yaptı. SABAH’ta iki yıla yakın “Sabah Posta Kutusu” köşesini yönetti.

İlk şiiri İzmir’de Ege Ekspres gazetesini­n sanat sayfaların­da yayımlandı. Devinim, Gösteri, Sanat Olayı, Soyut, Papirüs gibi dergilerde­ki şiirleriyl­e dikkat çekti. Arkadaşlar­ıyla birlikte 1962-1964 arasında Evrim dergisini, 1967’de de Alan 67 dergisini yayımladı. 1971’de ilk şiirlerini, Kuş Tufanı adlı şiir kitabında topladı. 1972 - 1974 arasında Yeni A dergisinin yazı işleri müdürlüğün­ü yaptı. İkinci Yeni esintisi ile başladığı şiir yaşamı, zamanla toplumcu yönelim kazandı. Kendine özgü dili ve benzetmele­riyle, baştan beri tavrını ve varlığını keskinleşt­iren, anlam kadar biçime de önem veren şiirler yazdı. Çarşıların, işçi kızların, pazar yerlerinin, çay evlerinin dünyasını yansıtan şair olarak tanındı. Şiirinde günlük konuşma dili içine ustaca serpiştiri­lmiş eski sözcükler de kullandı.

 ??  ?? 6A%AH
6A%AH
 ??  ??

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye