Sabah

Sarı gömleklile­r başaramazs­a sıra kırmızılar­a gelecek

-

Dünya yeni bir dizayn sürecinden geçiyor. <eni dönem sadece ikili, bölgesel ve küresel ölçekteki anlaşmalar­la değil aynı zamanda dünyanın dört bir yanında baş gös teren gerilim ve çatışmalar­la da şekilleniy­or.

Bu bağlamda ortaya çıkan HEr krIzI GElECEğE yönElIk DEvrEyE sokulAn BIrEr JEo-polItIk proJE olarak görmek mümkün.

Fransa’da başla yıp Avrupa’ya yayı lan ‘sArı GömlEklIlE­r’ lIDErlIğIn­DEkI IsyAnDAn Karadeniz’de Rusya ve Ukrayna arasında uç veren KErç BoğAzı krIzInE, 6uudi gazeteci Cemal KAşıkçı’nın HunHArCA ölDürülmEs­InDEn AB’nin parçalanış­ını simgeleyen BrExIt GErIlImInE, BrEzIlyA’DAkI sEçImlErDE­n istikrar ara yışındaki Pakistan ve Afganistan’da aniden tırmandırı­lan şiddete, ticaret savaşların­dan ‘yEnI NAFtA’ USMCA’yA, İran ambargo sundan DutCH BAnk’A yönElIk kArA pArA opErAsyonu­nA, KuzEy KorE’DEn ArAkAn, FIlIstIn, SurIyE, IrAk vE YEmEn’E uza nan coğrafyala­rdaki kronik çatışmalar­a kadar hemen her sorun, küresel siyaseti yeniden inşaya yönelik birer DomIno HAmlEsIDIr.

★★★

Kimileri buna JEo-polItIkAnı­n GErI Dönüşü diyor. Bu yeni aşamada işbirliği yerine her türlü enstrümanı­n devreye sokul duğu DEvlEtlErA­rAsı rEkABEt öne çıkıyor.

Aslında G20 lIDErlErIn­In Arjantin’in başkenti Buenos Aires’teki iki günlük zirve sinde de gördüğümüz üzere ABD IlE DünyAnın GErI kAlAnı ArAsınDA şiddeti giderek artan bir mücadele var.

Oysa * ’nin resmi gündemi ‘ADIl vE SürDürülEB­IlIr BIr KAlkınmA IçIn FIkIr BIrlIğI İnşA EtmEk’ti. Fakat şahit olduğu muz realite tam bir ‘küresel yönetişims­izlik veya dünya düzensizli­ği’ gösterisi oldu.

Özellikle ABD Başkanı Donald Trump’ın küresel işbirliğin­i reddeden ‘ÖnCE AmErIkA’ siyaseti, dünyada barış ve istikrar yerine çatışma ve krizleri tetikleyen başlıca unsur.

Haliyle çatışmalar, korumacılı­k, ithalat kısıtlamal­arı, gümrük duvarları, bloklaşmal­ar, keyfilik ve hukuksuzlu­k uluslArArA­sı sIyAsEttE yEnI norm HAlInE geliyor.

★★★

Burada ABD’nin Çin, Rusya ve Türkiye gibi bileğini bükemediği ülkelerle JosEpH NyE’ın kavramsall­aştırdığı ‘CoopEtAtIv­E rIvAlry/koopErAtIF rEkABEt’ bağlamında yeni bir siyaseti devreye soktuğunu görüyo ruz. Bu kavramsall­aştırmadan, IkI ülkEnIn IşBIrlIğI IçInDE müCADElE EtmElErI veya karşılıklı rekabetten ikisinin de avantaj elde etmeleri kastediliy­or.

Ancak ABD, vesayet altına alamadı ğı rakip ülkelere bazı alanlarda taviz verirken FrAnsA, İnGIltErE, AlmAnyA, BrEzIlyA, PAkIstAn, SuuDI ArABIstAn gibi etkisi altındaki aktörlerin en küçük bağımsız siyaset arayışını dahi şiddetle cezalandır­ıyor.

Bu anlamda Avrupa ordusu kurup Rusya, Çin, Türkiye ve İran’a karşı ABD’DEn FArklı otonom BIr sIyAsEt IzlEmEyE çAlışAn FrAnsA vE AlmAnyA liderli ğindeki ülkelerin karşılaştı­kları ilk uyarı sade ce ‘sarı gömleklile­rle’ sınırlı kalmayacak­tır.

ABD müttefikle­rini darbe, kaos, suikast ve ekonomik saldırı gibi ‘DEnEtIm mEkAnIzmAl­ArıylA’ hizaya sokmakta mahir bir ülke.

1itekim RusyA vE ÇIn’E BIrAz Göz kırpAn SuuDIlErIn Cemal Kaşıkçı kriziyle nasıl köşeye sıkıştırıl­dığını gördük.

Dolayısıyl­a ABD’nin Avrupa ve Ortadoğu’daki müttEFIklE­rI EğEr Bu tür ‘sArı uyArılArlA’ yEtInmEzsE bu kez ‘kırmızı tonDAkI’ DAHA Ağır IHtArlArın devre ye gireceğind­en kimsenin kuşkusu olmasın.

EHUFDQ WXWDU#VDEDK FRP WU

 ??  ?? BHUFDQ TUTAR
BHUFDQ TUTAR

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye