Sabah

“Erdoğan ile Karayipler’e tur yapalım”

- SÖ=hN Ö=h

Dünyanın gözü kulağı iki gün boyunca G 0 =irvesi’nde liderlerin görüşmeler­indey di. Onların gündeminde ise ticaret savaşları vardı. Ticaret savaşların­ın etkisiyle 2019 yılı dünya ekonomisi için maalesef daha zor bir yıl olacak gibi görünüyor. Rekabetin daha yoğun ve acıma sız olduğu bu dönem de ihracat pazarların­ı genişletme­k her ülke nin hedefi… Başkan Erdoğan’ın G20 Zirvesi vesilesiyl­e gittiği ArMantin ile ardından yapacağı Paraguay ve Venezuela ziyaretler­i ticaret kanal larının genişlemes­i adına büyük önem taşıyor.

Latin Amerika son yıllarda özel likle Çin’in büyük ilgi gösterdiği bir bölge. 9 ülkede toplam 17 liman işle ten, dünyanın en büyük kruvazi yer liman işletmecis­i Global Ports Holding’in patronu ve DEİK TürkKüba İş Konseyi Başkanı Mehmet Kutman ile sohbetimiz­de öğrendim. Bu ülkelerin çoğu Batı tarafından kolo nize edildiği için halk, Batı ülkeleri ne reaksiyon gösteriyor. Dolayısıyl­a Çin’e hemen kapı açıyorlar. Yani Türkiye için de büyük imkân var. Havana Limanı’nın işletmesin­i alan Kutman, “Müteahhitl­erimiz açısın dan gerek Küba gerekse bütün ada larda inanılmaz bir iş potansiyel­i var. Mesela 7 Aralık’ta Bahama’da limana teklif veriyoruz. Bahama’da şu anda Çinliler otel yatırımlar­ı yapıyor. Müteahhitl­erimizin hiç gitmedikle­ri bir bölge. Şu anda bu bölgede geri kalmış vaziyettey­iz. Gönül ister ki Sayın Cumhurbaşk­anımız Karayipler’e bir tur yapsın. Orada 10-15 ülke var. İhracatçıs­ı, müteahhidi­yle Türkiye çok büyük verim sağlar. Biz şu anda Karayipler’de 14 limanı takip ediyoruz. Pek çoğuna teklif ver dik. Bunların hepsinin BM’de bir oyu var. Her bir liman bir büyükelçi liktir” diyor. Şu bir gerçek ki Türk bay rağını taşıyan her şirket, diğerlerin­e de önemli yollar açıyor.

Erdoğan’ın G20 Zirvesi’ne hare ketinden önce A Para’da konuğu muz olan Kutman, canlı yayında “Cumhurbaşk­anımdan açıkça bir istir hamımız olacak. Buenos Aires limanına talibiz. Bizim gibi genç şirket ler için orada bir küçük laf bile etse çok etkili olur” demişti. Duyduğuma göre Erdoğan, Arjantin dosyasında bu konuyu da gündemine almış.

TZitter #ozlemdogan­er ozlem.doganer#ahaber.Fom.tr

 ??  ?? Özlem DOĞANER
Özlem DOĞANER

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye