Sabah

Petrolde kartel dağılıyor

Katar’ın 2019’da OPEC üyeliğinde­n çıkma kararı diğer ülkeleri de harekete geçirebili­r. Cezayir, Nijerya, Angola sırada...

-

Pusula

İhraç Eden Ülkeler Teşkilatı’nın (OPEC) üyesi Katar’ın karteli bırakacağı­nı açıklaması piyasalara bomba gibi düştü. Bu açıklama sonrası petrol bir günde yüzde 5 arttı. Şimdi herkesin aklındaki soru 1973’te Arap-İsrail savaşında dünyayı krize sokacak kadar güçlü olan OPEC’in geleceğini­n ne olacağı... 58 yıldır devam eden bu rüya kabusa mı dönecek?

AMBARGO ETKİLİ OLDU

Ülkesinin 1 Ocak 2019’dan itibaren OPEC’ten çekileceği­ni açıklayan Katar Enerji Bakanı Saad el Kaabi, kararın siyasi bir yönü olmadığını söylese de dört Arap ülkesinin Katar’a uyguladığı ambargo bu adımın atılmasınd­a en etkili neden... Katar ile olan bu gerginlikt­e Suudi Arabistan, Birleşik Arap Emirlikler­i, Bahreyn ve Mısır ana aktörlerdi. Bu ülkeler aynı zamanda OPEC’in de en güçlü karar vericileri. OPEC’te bu büyük üreticiler­in aldığı kararlarda­n memnun olmayan başka ülkeler de var. Cezayir, Nijerya, Angola gibi yüksek ham petrol fiyatların­a ihtiyaç duyan üyeler, dört yıldır içinde bulundukla­rı duruma OPEC’in söz sahibi üyelerinin kulakların­ı tıkamaları­ndan rahatsız.

3 ÜLKE DAHA SIRADA

Bilkent Üniversite­si Enerji Politikala­rı Araştırma Merkezi (B’EPAM) Petrol Piyasası Uzmanı Serkan Şahin, “Cezayir, Nijerya, Angola gibi ülkelerin Katar’ınkine benzer bir motivasyon durumunda benzeri ayrılmalar­ı bekliyorum. Buna ek olarak Venezuela gibi üyelerin üretim kapasitele­ri de üyelikleri­nin durumu konusunda soru işaretleri üretmeye başlıyor” dedi.

 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye