Sabah

Arjantin... Venezüella... Türkiye’nin özgün konumu...

-

Bu yıl G 20 Zirvesi’ne Arjantin’in ev sahipliği yapması pek çok açıdan ibretlikti. IMF Başkanı /agarde ile tesadüfen aynı otelde konak lamamız ise Türkiye eko nomisinin özgün tarafların­ı yeniden düşünmemiz için bir fırsattı. Zira temmuz da G 20 Ekonomi ve Maliye Bakanları Toplantısı vesilesi ile geldiğimiz Buenos Aires’i, toparlan mak bir yana daha da dibe vurmuş bulduk. Hazine ve Maliye Bakanı BeraW $lEayrak’ın da katıldı ğı 4 ay önceki o toplantıda IMF Başkanı Lagarde, “$rManWin için güneşli günler yakın da” diye umut dağıtmıştı. Ama Arjantin’de ekonomik sorunlara, sosyal sorunların da eşlik ettiğini gözlemledi­k.

Bir kez daha anladık ki... IMF, yeni dönemde uygulaya cağı kimi politikala­rı bu sıralar Arjantin’de deniyor. IMF’nin, Arjantin’i denek yapması, geçenlerde Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası uzmanların­ca yayımlanan bir makaleyi hatı rıma getirdi. Bizim araştırma cıların tespitine göre, IMF’nin istihdama neşter vuran politi kaları, yükselen ekonomiler­in rekabet gücünü sekteye uğra tıyor. 1eden" Çünkü nitelik li iş gücü ile birlikte işletmeler­in organizasy­on kabiliyeti de tasfi ye oluyor.

Seyahat sırasında ilk ağızdan değerlendi­rmelerini dinleme fır sat bulduğumuz Cumhurbaşk­anı Tayyip Erdoğan’ı, ekonomi noktasında yine umutlu ve cesur gördük. Kur, enflas yon, faizler, cari açık, Cumhurbaşk­anı’nın iki ay öncesinden söyledi ği seviyeye doğru geri liyor.

Bakan $lEayrak ise 2008 Ağustos’unda patlak veren küresel finan sal krizin Türkiye’de olumsuz etkisinin yaşandı ğı süre ile 10 Ağustos 2018’de Washington’dan tetiklenen kur türbülansı­nın negatif etki sinin kırıldığı süreyi kıyaslıyor. Ekonomide güven ve öngörüle bilirlik ortamının hızla tesis edil diğini vurguluyor. Enflasyonu­n, yılsonunda Yeni Ekonomi Programı’ndaki hedefe yakın sayacağını savunuyor... Son rakamlar da onu doğruluyor.

9e Eir Von noW... ABD, İran’a ne yapıyorsa benzeri ni Venezüella’ya da uyguluyor. Kaynakları zengin ama yaşantı sı fakir bu ülkenin, 15 Temmuz gecesi Türkiye’deki darbe giri şimini dakika dakika izlemesi ve erkenden tepki vermesi tesa düf değil. Tam da bu nedenle Türkiye’nin, ekonomik ve poli tik açıdan yeni ve bağımsız çizgi çekmek, dünyaya da ilham kay nağı olmak gibi tarihi rolü var.

Rkan.PXGHrriVRg­lX#VabaK.FRP.Wr

 ??  ?? ANKARA’NIN NABZI Okan MÜDERRİSOĞ­LU
ANKARA’NIN NABZI Okan MÜDERRİSOĞ­LU

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye