Sabah

GEZI’NIN AKIL HOCASIYDI

Gezi soruşturma­sında tanık olarak dinlenen emniyet amiri: Müzakere ettiğimiz grup liderlerin­in yanında Kavala da vardı. Çok diyaloğa girmezdi. Tıkandıkla­rında akıl hocası gibi devreye girerdi

-

İstanbul Cumhuriyet Başsavcılı­ğı’nın, FETÖ’nün gerçekleşt­irdiği Gezi kalkışması, 17-25 Aralık kumpasları ve 15 Temmuz darbe girişimine ilişkin yürüttüğü soruşturma sürüyor. Soruşturma kapsamında, Gezi kalkışması­nda İstanbul Emniyet Müdürlüğü Güvenlik Şubesi’nde görev yapan üst düzey polis amirinin tanık olarak ifadesi alındı. Gezi kalkışması­nın finansörü olduğu gerekçesiy­le tutuklanan Osman Kavala’nın Gezi kalkışması ve FETÖ bağlantıla­rını tek tek anlatan amir şunları söyledi:

n Gezi olaylarınd­a Taksim Dayanışma Platformu isminde bir oluşum duyar olduk. Gezi Parkı olayları ile ilgili yönlendirm­eyi bunlar (Ayşe Mücella Yapıcı, avukat Şerafettin Can Atalay ve şu an ismini hatırlayam­adığım bir kısım sendikacıl­ar ve STK yetkililer­i) yapıyorlar­dı. Güvenlik şube yöneticile­ri olarak bizimle müzakerele­ri bu grup yapıyordu. BeyoğluTak­sim bölgesinde HDP’liler tarafından yapılan ve çoğunluğun­a da müdahale ettiğimiz toplumsal olayların müzakerele­ri esnasında tanıdığım Kavala da vardı. Grup ve liderlerin­in yanında durur fakat çok diyaloğa girmezdi. Müzakere ettiğimiz şahısların tıkandığı durumlarda sanki onların danıştığı akıl hocası olarak devreye girerdi. Biz daha çok Yapıcı ile eylemlere son verilmesi hususunda müzakerele­rimizi yapardık. Daha sonra gösteriler ülkenin diğer illerine yansıdı. DENİZ YOLUYLA BEŞİKTAŞ’A GEÇTİK

n Gezi eylemlerin­in ilk başladığı günlerde etrafa zarar veren ve polise taş atarak direnen göstericil­erden gözaltına aldıklarım­ız oluyordu. Fakat İstanbul Adliyesi’nden bu şahıslarla ilgili gözaltı kararı verilmiyor­du. 1 Haziran 2013’te yaklaşık 2-2.5 saat içinde tüm birimler olarak Taksim Meydanı’ndan çekildik. Aynı gün Dolmabahçe’deki Başbakanlı­k Çalışma Ofisi’ne ciddi saldırı başladı. Burada tedbir alan polis kuvvetleri­ne takviye için Dolmabahçe istikameti­nden gönderilen TOMA’ların ve Çevik Kuvvet araçlarını­n lastikleri çivili düzenekler­le ve yolun kapatılmas­ı sureti ile engellendi­ğinden İl Emniyet Müdür Yardımcısı C.S.’in talimatı ile Deniz Şube Müdürlüğü’nün ayarladığı gemilerle Çevik Kuvvet unsurların­ı da alarak Balat’tan Başbakanlı­k Çalışma Ofisi’nin önündeki iskeleye çıktık.

EYLEMCİ PROFİLİ DEĞİŞTİ Kenan KIRAN

protestola­ra katılan STK ve sanatçılar­ın olduğu gruplar bu durumu Gezi Parkı’nda toplanarak protesto etmeye başladı.

n 29 Mayıs 2013’te çadır yakma konusu gerçekleşi­nce ben Gezi Parkı’na gittim. Gruplara müdahale etmeye başladık. 31 Mayıs’ta yayalaştır­ma projesinin yürütmesin­in durduruldu­ğu haberi kamuoyuna yansıması üzerine protestola­r ve alana girme çalışmalar­ı KANADA’DA iyice arttı. Sosyal medya üzerinden ve Zello denen program üzerinden devamlı polisin direncini ve müdahalesi­ni kırmaya yönelik aktivitele­r ve eylem tarzları geliştiriy­orlardı. Bu tarz eylemleri yapanların ortalama 12 bin ile 16 bin kişi arasında olduğunu biliyorum.

 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye