Sabah

O MÜŞAVIRE INCELEME

- (Git|r: 2UKDQ 7XUDQ TAsArım: +VH\LQ .858/

Akın İpek’le ilgili İngiliz yargısına belge veren Londra Adalet Müşaviri için inceleme başlatıldı. Müşavirin Türkiye’deki yargı içtihatlar­ıyla çelişen bilgileri bakanlık bilgisi dışında aktardığı ortaya çıktı

Adalet Bakanlığı Fetullahçı Terör Örgütü (FETÖ) firarisi Akın İpek’in İngiltere’den iade süreciyle ilgili sosyal medyada yer alan ve Adalet Bakanlığı tarafından gönderildi­ği iddia edilen yazının gerçeği yansıtmadı­ğına dikkat çekerker, Londra Adalet Müşaviri hakkında 30 Kasım 2018 itibarıyla inceleme başlatıldı­ğı ve ilgilinin aynı tarihte Ankara’ya çağrıldığı­nı açıkladı.

DOSYADA YER ALMIYORDU

Bakanlıkta­n yapılan yazılı açıklamada sosyal medyada dolaşan haber ve yorumlar üzerine hemen inceleme başlatıldı­ğı ifade edilerek, “Akın İpek davası olarak da bilinen iade davasında, İngiliz mahkemesin­ce ek bilgi talepleri, mahkeme kararında da değinildiğ­i üzere, Bakanlığım­ız tarafından 87 sayfalık ayrıntılı bir metinle karşılanmı­ş, bu bilgi ve belgeler usulüne uygun olarak 13.09.2018 tarih ve 98696 sayılı yazı ile diplomatik yoldan gönderilmi­ştir. Bu yazı ve eklerinde haberlere konu olan değerlendi­rmeler yer almamaktad­ır” denildi.

MÜŞAVİRE İNCELEME

Sanık ve avukatları­nın, Türkiye’deki adil yargılama şartlarına yönelik dava sürecindek­i asılsız iddiaları üzerine, Londra Adalet Müşaviri tarafından kendi inisiyatif­i ile ayrıca 1 sayfalık bir bilgi notu hazırlanar­ak İngiliz Savcılık makamı ile paylaşıldı­ğının öğrenildiğ­i belirtilen bakanlık açıklaması­nda , “Yargı yetkisi içindeki konularda Bakanlığım­ız tarafından kurumsal görüş oluşturulm­ası söz konusu değildir. Bilgi notu içinde yer verilen değerlendi­rmelerin Yargıtay içtihatlar­ıyla da uyumlu olmadığı anlaşılmış­tır. Bakanlığım­ız tarafından gönderildi­ği iddia edilen ve sosyal medya hesapların­da paylaşılan söz konusu bilgi notunun Bakanlığım­ız yazışma usulleri ile uyuşmadığı; herhangi bir unvan, isim ve imza da taşımadığı açıkça görülmekte­dir. Dış muhataplar­ımızın (İngiltere yetkili adli mercilerin­in) bu çerçevede bilgilendi­rilmesi için gerekli girişimler­de bulunulmuş­tur.

Londra Adalet Müşaviri hakkında 30.11.2018 itibarıyla inceleme başlatılmı­ş ve ilgili aynı tarihte Ankara’ya çağrılmışt­ır” ifadeleri kullanıldı.

 ??  ??
 ??  ?? MahPXt ÖVÜR
MahPXt ÖVÜR
 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye