Sabah

İstanbul’da iki partinin “son kararı”

-

Yerel seçim havasına girmek için İstanbul adaylarını­n netleşmesi gerekiyor. AK Parti Ankara ve İzmir’i açıklaması­na rağmen o havaya henüz girilmiş değil. Hangisi önce açıklar bilemem ama AK Parti ve CHP İstanbul adayla rını açıklamada­n yerel seçim süreci başlamış sayılmaz.

Bu yüzden nefes ler tutulmuş İstanbul adayları bekleniyor. Her iki parti de yoğun çalışıyor. Aslında isimler de büyük oranda belli; AK Parti Meclis Başkanı Binali Yıldırım’la, CHP ise Beylikdüzü Belediye Başkanı Ekrem İmamoğlu ile bu yarışa girecek. İki partide de “son karar” verilmiş durumda. Kulislerde AK Parti cephesinde son toplantını­n birkaç gün önce Dolmabahçe’de yapıldığı konuşulu yor. Meclis Başkanı Yıldırım, AK Parti Genel Başkan Yardımcısı ve Ankara adayı Mehmet Özhaseki, İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı Mevlüt Uysal, AK Parti İstanbul İl Başkanı Bayram Şenocak bir araya geldi ve Cumhurbaşk­anı Erdoğan’a sunulacak “ön liste” hazırlandı... Kararın açıklanmas­ı ise Meclis Başkanı Yıldırım’ın, Çin, Kırgızista­n ve İran’ı kapsayan 5 günlük gezisinin dönüşüne bırakıldı. Son kararı Başkan Erdoğan’ın vere ceği sır liste için sadece şu söyleniyor: Liste herkesi ters köşe yapabilir.

CHP cephesine gelince... Önce kulislere düşen ve kısa özetini pazar günü yazdığım iki kulüp başkanı Ali Koç ve Fikret Orman’ın Kılıçdaroğ­lu ile yaptıkları sürpriz görüşmeye değinelim. O görüşmede iki kulüp başkanının İstanbul adaylığı için CHP’li bir ismi önerdikle ri ancak Kılıçdaroğ­lu’nun onlara şu cevabı ver diği söyleniyor: “O iş bitti, bizim adayımız Ekrem İmamoğlu...”

Bu bilgi kulislere daha yeni düşmüşken tesadüfen İmamoğlu ile bir restoranda karşılaş tım. Kısa ve samimi sohbette İmamoğlu’nun iyi hazırlandı­ğını ve işini ciddiye aldığını gör düm. Hem de yeni değil bir yıl önceden. Tıpkı Başkan Erdoğan gibi attığı her adımı, sos yolojinin tepkisini ölçerek atıyor. Son bir yılda İstanbul AK Parti seçmeni dahil çok farklı top lumsal kesimlerin nabzını ölçen araştırmal­ar yaptırmış ve o ölçümlere göre hareket ediyor. Kısaca İmamoğlu, ortada adı dolaşan ve bili nen CHP’li adaylardan farklı olarak “pozitif bir muhalefet” çizgisi izleyip, bugünün değil se bile yarının aktörü olabilir. Ve son bir not: İmamoğlu’nun kesinleşme­si Oğuz Kaan Salıcı ve Canan Kaftancıoğ­lu’nun hesabını nasıl bozdu? Bir dahaki yazıda.

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye